Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και ο γερμανικός Τύπος την τιμά με αφιερώματα σε πρόσωπα και καταστάσεις.
tagesschau
Την συζήτηση για την υποχώρηση που βιώνουν πολλές γυναίκες στα δικαιώματά τους άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ομιλία του την Παρασκευή. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο πρόεδρος επεσήμανε τάσεις οπισθοδρόμησης της κοινωνίας: «Πολλοί άνδρες, ιδίως, συχνά νέοι άνδρες, αναζητούν τώρα όλο και περισσότερο στήριξη στα παραδοσιακά πρότυπα».
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, βιώνουμε πώς τα λαϊκιστικά κόμματα θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι η ισότητα είναι κάτι σαν εμμονή των προοδευτικών δυνάμεων», είπε ο Σταϊνμάιερ. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες επί μακρόν ήταν υπερήφανες για την νεωτερικότητά τους, διακόπτουν προγράμματα πολυμορφίας κατόπιν πολιτικής εντολής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και παραληρούν για μια νέα «αρσενική ενέργεια» στις εταιρείες και την κοινωνία.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε και στη μείωση του ποσοστού των γυναικών στην επόμενη γερμανική Βουλή. «Βιώνουμε μια άνοδο του μισογυνισμού και εδώ, ειδικά στο διαδίκτυο. Οι γυναίκες βιώνουν το χειρότερο είδος εχθρότητας και μίσους επειδή απλώς είναι γυναίκες». Ως συνέπεια, αποσύρονται όλο και περισσότερο, για παράδειγμα, από θέσεις δημάρχου ή βουλευτή.
Süddeutsche Zeitung
Η εφημερίδα αναφέρεται σε μια γυναίκα πολιτικό, που έχει ξεχωρίσει για τον τρόπο που αντιμετωπίζει δημόσια τον Τραμπ, αν και προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Πρόκειται για την Λίζα Μουρκόφσκι, που εκλέγεται στην Αλάσκα και ετοιμάζεται για την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Μακριά από το σπίτι» (Far from Home). «Με αυτό εννοεί κάτι περισσότερο από τα 5.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν το σπίτι της από την πρωτεύουσα, ένα ταξίδι τουλάχιστον δέκα ωρών μέσα από τέσσερις ζώνες ώρας, λόγω της έλλειψης απευθείας αεροπορικών συνδέσεων. Η Μουρκόφσκι αισθάνεται μακριά από το σπίτι της και στο κόμμα της. Για την 67χρονη, μερικές φορές φαίνεται σαν να βρίσκεται έτη φωτός μακριά από τους Ρεπουμπλικάνους, με τους οποίους η δικηγόρος εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλάσκας το 1998.»
«Λυπάμαι που το κόμμα μας έχει γίνει κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ» έχει δηλώσει άφοβα, ενώ μετά το πρόσφατο περιστατικό στο οβάλ γραφείο μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε: «Ξέρω ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι για τους αδύναμους, αλλά τώρα νιώθω πραγματικά ναυτία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γυρίζει την πλάτη στους συμμάχους της και αγκαλιάζει τον Πούτιν, μια απειλή για τη δημοκρατία και τις αμερικανικές αξίες σε όλο τον κόσμο».
Η Μουρκόφσκι έχει εκλεγεί έως το 2028. Στη Γερουσία, θεωρείται μία από τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, ψηφίζοντας συχνά με τους Δημοκρατικούς και στηρίζοντας, μεταξύ άλλων την εκστρατεία υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Στην επιθυμία του Έντι Ράμα να εκλεγεί στις 11 Μαΐου για τέταρτη φορά πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρεται η εφημερίδα, φιλοξενώντας και μια σύντομη συνέντευξή του. Αναφέρει ότι ο Αλβανός πολιτικός διατηρεί καλές σχέσεις στη διεθνή σκηνή με πολιτικούς διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, από την Τζόρτζια Μελόνι και τον Βίκτορ Όρμπαν μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς. Ο ίδιος απαντά στο ερώτημα για τις κατηγορίες των αντιπάλων του ως εξής: «Στην Αλβανία, είχαμε τον πιο άκαμπτο κομμουνισμό, ήμασταν εντελώς αποκλεισμένοι, σαν τη Βόρεια Κορέα της Ευρώπης. Μεγαλώσαμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχαν πολιτικοί αντίπαλοι, παρά μόνο εχθροί. Αυτή η κληρονομιά χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα την αλβανική νοοτροπία.»
Ο Ράμα αναφέρεται στην εκτόξευση του τουρισμού στην Αλβανία, τιμώμενη χώρα φέτος στην Διεθνή Έκθεση στο Βερολίνο, την οποία παρουσιάζει ουσιαστικά ως δική του επιτυχία και στο ερώτημα για την μακρόχρονη παραμονή του στην εξουσία απαντά ότι και η Γερμανία είχε επίσης δύο καγκελάριους με τέσσερις θητείες στο πρόσφατο παρελθόν. «Αν θέλεις να εκπληρώσεις σωστά έναν πολιτικό ηγετικό ρόλο, χρειάζεσαι πάθος. Δεν μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις το πάθος. Το αισθάνομαι ακόμα».
Πληροφορίες από DW