Süddeutsche Zeitung
Η επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ εξαιτίας της στάσης της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δεν πρόκειται να πτοήσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά σε σχόλιό της η εφημερίδα και γράφει: «Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, χαιρετίζουν την ανακοίνωση, αλλά ταυτόχρονα την καταδικάζουν ως «καταστροφικά καθυστερημένη». Δεν είναι την τελευταία εβδομάδα μόνο που τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν τα αδιανόητα δεινά στη Γάζα που έχει επιφέρει αυτός ο πόλεμος στον άμαχο πληθυσμό. Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ επεσήμανε την Τρίτη τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Αν δεν επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εντός 48 ωρών, αυτό θα σημάνει τον θάνατο 14.000 βρεφών. Ωστόσο η σοβαρή διπλωματική προειδοποίηση δεν πρέπει να παραπλανήσει. Πιθανότατα θα παραμείνει απλά μια προειδοποίηση. Στο τέλος όμως η ΕΕ θα παρακολουθεί ανίσχυρη την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, ο οποίος κυριολεκτικά αδιαφορεί για τις συνέπειες».
Stuttgarter Nachrichten
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι σωστό να αμφισβητεί η ΕΕ τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ. Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ήταν ένα μοναδικό στο είδος του αποτρόπαιο έγκλημα που δικαιολόγησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς . Ωστόσο, μετά από δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ο στρατός δεν έχει επιτύχει τους στόχους του και ο αριθμός των ισραηλινών επιθέσεων σε νοσοκομεία και κτίρια που ανήκουν σε οργανώσεις αρωγής είναι πολύ μεγάλος για να δηλώσει ότι λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός. Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία ότι η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση θέλει να εκδιώξει εντελώς τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα. Αυτό υποστηρίζεται από τον ανελέητο πόλεμο την πείνα του πληθυσμού και τον αποκλεισμό των ιατρικών προμηθειών. Οι καλοί φίλοι λένε στους φίλους τους πότε κάνουν μεγάλα λάθη ακόμη και αν αυτοί δεν θέλουν να τα ακούσουν».
Focus
Εκτενές άρθρο φιλοξενεί το περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση με τον τίτλο: «Η επιστροφή της Ελλάδας: Τι μπορούμε να μάθουμε από το πρώην χρεοκοπημένο κράτος». Το δημοσίευμα αναφέρει: «Πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα αντιμετώπιζε μια σοβαρή κρίση χρέους και θεωρούνταν ένα χρεοκοπημένο κράτος. Σήμερα, η χώρα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Σε πολλές μετρήσεις, οι Έλληνες μας έχουν πλέον ξεπεράσει. Μπορούμε λοιπόν να διδαχθούμε από την Αθήνα σήμερα;». Το άρθρο αναφέρεται στην πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο που πέρασε με την ανεργία το 2015 να φθάνει στο 25% και το δημόσιο χρέος να ξεπερνάει το 180% του ΑΕΠ ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στα πακέτα βοήθειας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Καταλήγοντας στο τι μπορεί να μάθει η Γερμανία από την Ελλάδα, το δημοσίευμα σημειώνει: «…υπάρχει ένας τομέας όπου το ελληνικό κράτος μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για εμάς. Οι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν συμβαδίσει με τη συνεπή ψηφιοποίηση της διοίκησης, ενώ οι επιλογές για πληρωμές χωρίς μετρητά έχουν επίσης διευρυνθεί κατά πολύ. Ο κύριος λόγος που έγινε αυτό στην Ελλάδα ήταν η αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, αλλά διαθέτει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα».
Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Διευκολύνει τους πολίτες. Η κατάθεση μιας φορολογικής δήλωσης ψηφιακά, η υποβολή αίτησης για νέα ταυτότητα χωρίς εκτυπωμένη φωτογραφία και η δραστική μείωση των χρόνων διεκπεραίωσης σχεδόν όλων των διοικητικών διαδικασιών έχουν αυξήσει την ικανοποίηση. Το πλεονέκτημα για το κράτος είναι ότι λειτουργεί αποτελεσματικότερα και εξοικονομεί χρήματα. Χρειάζεται λιγότερο προσωπικό, λιγότερους χώρους και λιγότερο χαρτί. Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν επίσης χρήματα. Το Ινστιτούτο Ifo με έδρα το Μόναχο υπολόγισε το περιττό γραφειοκρατικό κόστος στη Γερμανία σε 146 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι».
Πληροφορίες από DW