Berliner Morgenpost
«Γερμανός πέφτει πάνω σε πλήθος – Τουλάχιστον δύο νεκροί στο Μάνχαϊμ», είναι ο τίτλος διαδικτυακού άρθρου της, η οποία σημειώνει: «Φρίκη στο Μάνχαϊμ. Το μεσημέρι της Δευτέρας ένα αυτοκίνητο μπήκε με ταχύτητα στο κέντρο της πόλης πέφτοντας σε πλήθος ανθρώπων. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο τιμόνι βρισκόταν ένας 40χρονος Γερμανός. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά.
Focus
To περιοδικό σημειώνει στην ιστοσελίδα του: «Ο επικεφαλής εισαγγελέας Ρομέο Σίσλερ επιβεβαιώνει ότι ο 40χρονος δράστης είναι γερμανός πολίτης, διαμένει στο Λουντβιχσχάφεν και υπάρχουν ενδείξεις πως αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Γι αυτό και οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα σε αυτό το στοιχείο».
Bild
Η εφημερίδα παρατηρεί: «Ήρωας ταξιτζής σταμάτησε τον δράστη του Μάνχαϊμ». Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας γράφει: «Αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα στον πεζόδρομο, σκοτώνει δύο ανθρώπους και τραυματίζει άλλους σοβαρά. Ένας θαρραλέος οδηγός ταξί καταφέρνει να τον σταματήσει»
Tagesschau.de
Η ιστοσελίδα παρατηρεί με τίτλο: «Οι διωκτικές αρχές δεν βλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση». «Η εισαγγελία του Μάνχαϊμ και η αστυνομία προχώρησαν σε σχετική κοινή ανακοίνωση. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά και πέντε ελαφρά».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Από την πλευρά της η εφημερίδα σχολιάζει έχοντας τον τίτλο «Τρόμος στο Μάνχαϊμ: «Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο μια πράξη βίας πλήττει την πόλη Μάνχαϊμ. Ακόμη και αν το κίνητρο του δράστη παραμένει ασαφές, για πολλούς πολίτες η πράξη εντάσσεται στις πρόσφατες επιθέσεις μεταναστών στο Ζόλινγκεν, το Ασάφενμπουργκ, το Βερολίνο, αλλά και τις επιθέσεις με αυτοκίνητο σε Μαγδεμβούργο και Μόναχο.
Το βασικό πρόβλημα παραμένει. Όλοι οι δημόσιοι χώροι, είτε πρόκειται για πεζόδρομους είτε για χριστουγεννιάτικες αγορές είτε για παρελάσεις καρναβαλιστών είναι εύκολοι στόχοι. Γι’ αυτό και επιλέγονται από τους δράστες είτε πρόκειται για ισλαμιστές είτε για ψυχικά ασθενείς. Μια φιλελεύθερη κοινωνία δεν θα πρέπει, εξαιτίας των επιθέσεων, να προβεί σε υποχωρήσεις ως προς τον τρόπο ζωής. Οι πολιτικοί όμως οφείλουν να ενισχύσουν σημαντικά την ασφάλεια σε αυτή τη χώρα».
Süddeutsche Zeitung
«Υπό μεγάλη πίεση Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί επιδιώκουν οικονομικά, ευχέρεια κινήσεων» τιτλοφορείται σχόλιό της για τα διαφαινόμενα σχέδια των δύο πιθανών κυβερνητικών εταίρων να δημιουργήσουν ειδικά ταμεία: ένα για την άμυνα και ένα για τις υποδομές. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Το τσουνάμι Ντόναλντ Τραμπ έχει τουλάχιστον μία θετική συνέπεια. Αφύπνισε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Στη Γερμανία, ο αμερικανός πρόεδρος σχεδόν δίνει φτερά στη φαντασία των πολιτικών που δρομολογούν μια συγκυβέρνηση. Αν αθροίσουμε τα υπό συζήτηση ποσά για τα δύο ειδικά ταμεία, πλησιάζουν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αποδεικνύεται ότι ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δίκιο όταν έλεγε προεκλογικά ότι θα χρειαστούν πολλά νέα χρέη.
Το αργότερο μετά το μόμπινγκ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Φρίντριχ Μερτς και Λαρς Κλίνγκμπεϊλ μπορούν να δρομολογήσουν υπεύθυνα έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μόνο αν είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο, ότι ο Τραμπ θα γυρίσει την πλάτη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στους ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Στο σενάριο δηλαδή, στο οποίο ποντάρει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποκτήσει, έστω και μερικώς, μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη που θα λειτουργεί ακόμα και χωρίς τις ΗΠΑ. Η νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει την Μπούντεσβερ ικανή για πόλεμο προκειμένου να τον αποτρέψει. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος για σημαντικές δαπάνες υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας. Η ανάληψη νέων χρεών δεν πρέπει ωστόσο να ξεπεράσει κάθε μέτρο σαν να μην υπάρχει αύριο. Ισχύει όμως και το αντίθετο. Χωρίς επαρκή ποσά οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν θα έχουν αύριο».
Πληροφορίες από DW