Γερμανικός Τύπος: Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας – Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ουγγαρία

WELT

«Οι ανθισμένες ροδακινιές γύρω από τη Βέροια μεταμορφώνουν το τοπίο σε ένα εντυπωσιακό ανοιξιάτικο πανόραμα», γράφει η εφημερίδα για το πραγματικά πολύ όμορφο και ξεχωριστό θέαμα που, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «δίνει ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή.

Το θέαμα είναι μαγευτικό. “Πρέπει να το δείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας”, λέει η Γιάννα Πιλιτσίδου, πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας». Το άρθρο παρατηρεί πως «το φυσικό θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και συγκρίσιμο ίσως με την ανθοφορία της λεβάντας στην Προβηγκία ή την Τοσκάνη λίγο αργότερα… Εδώ και αρκετά χρόνια ο όμιλος διοργανώνει εκδηλώσεις για να γιορτάσει την έναρξη της άνοιξης: εκθέσεις φωτογραφίας, εκδρομές με ποδήλατα και πώληση τοπικών προϊόντων. Οι επισκέπτες έρχονται μαζικά από την Ελλάδα αλλά ολοένα περισσότερο και από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Και λίγο παρακάτω το άρθρο αναφέρεται στους ξένους επισκέπτες. «”Θέλω οι άνθρωποι στην Ολλανδία και το Βέλγιο να ανακαλύψουν τι φανταστικά μέρη υπάρχουν εκτός από τους γνωστούς προορισμούς”, λέει ο Ολλανδός blogger Βέσλι φαν Άικ, ο οποίος ταξιδεύει στην Ελλάδα. “Οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό και οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής εργάζονται πάνω σε αυτό. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ σκληρή δουλειά, πολλή δέσμευση από εμάς τους αγρότες”, λέει ο Αναστάσιος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας. Τα ροδάκινα έδωσαν τεράστια ώθηση στην περιοχή. Τα ξενοδοχεία αναφέρουν σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. “Ταξίδεψα από τη Γερμανία για να θαυμάσω τις ανθισμένες ροδακινιές”, λέει η Αντρέα Λάχνιτ και συμπληρώνει πως “ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί ποτέ”».

Süddeutsche Zeitung

To θέμα βέβαια που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο είναι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ουγγαρία, για το οποίο η εφημερίδα γράφει: «Τώρα επέστρεψαν οι Ούγγροι. Όπως και οι Πολωνοί πριν από ενάμιση χρόνο. Εκεί τότε οι νικητές των εκλογών γύρω από τον Ντόναλντ Τουσκ φώναζαν στο πλήθος: “Η Πολωνία επέστρεψε!” Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν είχαν φύγει όμως ποτέ. Απλώς εμπόδιζαν μια κοινή πολιτική της ΕΕ. Κάτι που οδήγησε επανειλημμένα αρκετούς ανθρώπους στη Γερμανία, αλλά και ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, να θέλουν να “αποβάλουν” απλά “τέτοιες” χώρες από την ΕΕ. Δεν ήταν άραγε λάθος η επέκταση της ΕΕ προς Ανατολάς; Το 2004 η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και έξι ακόμα χώρες προσχώρησαν στην ΕΕ. Το 2021 ο Μαρκ Ρούτε, τότε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, είχε δηλώσει ότι η Ουγγαρία, αν συνεχίσει έτσι, “δεν έχει πια θέση στην ΕΕ”. Πόσο μη διπλωματικός ήταν κάποτε ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η Ουγγαρία είχε και έχει, ανεξάρτητα από την εκλογική ήττα του Βίκτορ Όρμπαν, κάθε λόγο να βρίσκεται στην ΕΕ. Διότι δεν πρόκειται μόνο για τη διεφθαρμένη συμμορία του Βίκτορ Όρμπαν που τσέπωσε τα χρήματα της ΕΕ και κατέστρεψε τη διάκριση των εξουσιών. Πρόκειται για δέκα εκατομμύρια ανθρώπους που είναι πολίτες της ΕΕ. Φυσικά πρόκειται και για αγορές, τις οποίες έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα γερμανικές και γαλλικές εταιρείες. Οικονομικά οφέλη από την επέκταση της ΕΕ προς Ανατολάς είχαν πάντα και οι δύο πλευρές, τα νέα και τα παλιά κράτη-μέλη της ΕΕ».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...