Γερμανικός Τύπος: Οι «ευσεβείς πόθοι» μελών της γερμανικής κυβέρνησης για παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία – Η ακούσια βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν

Süddeutsche Zeitung

«Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν αποτελεί», σύμφωνα με άρθρο γνώμης της εφημερίδας «μέρος της πραγματικότητας». Και για αυτό το λόγο, «η εξωτερική πολιτική του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρολφ Μίτσενιχ αποτελεί μια αυξανόμενη ενόχληση». «Τίποτα, απολύτως τίποτα δεν γεννά την προσδοκία ότι ο Πούτιν θέλει να παγώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον», σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Η φράση ότι ο πόλεμος ‘έχει παγώσει” είναι ευσεβής πόθος όλων εκείνων που θέλουν να αποβάλουν τον πόλεμο από την πραγματικότητα τους και – όπως είναι κατανοητό – θέλουν μια επιστροφή σε μια προβλέψιμη καθημερινότητα με ειρήνη». Το «πάγωμα» όμως όπως γράφει η SZ υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει «μια ελεγχόμενη απόσυρση από τον πόλεμο και μια αναβολή των πολιτικών συνεπειών… Όποιος ‘παγώνει’ έναν πόλεμο δεν πυροβολεί πλέον και ξεφορτώνεται όλα τα προβλήματα που δημιουργεί μέρα με τη μέρα …»

«Αυτή είναι φυσικά μια εξειδανικευμένη άποψη που ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέφερε στην πραγματικότητα το απόγευμα μετά τη μεγάλη εκλογική του νίκη», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Όποιος πίστευε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος μετά τη μεγάλη επιβεβαίωση του στην εσωτερική πολιτική και θέλει να παύσει η Ρωσία να είναι κράτος-παρίας στα μεγάλα θέματα του κόσμου, πρέπει να κατανοήσει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν παίζει, θέλει να ξαναγράψει την ιστορία σε μεγάλη κλίμακα. Βλέπει τον πόλεμο ως στιγμή της γέννησης μιας νέας Ρωσίας και μιας νέας τάξης πραγμάτων για την Ευρώπη. Η ομιλία του Πούτιν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εάν αυτός ο πρόεδρος δεν αναγκαστεί σε κατάπαυση του πυρός».

Και αυτό ενώ, όπως σημειώνει η SZ σε άλλο άρθρο, στην 20ή συνάντηση της «Ukraine Defence Contact Group» της ομάδας των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στο γερμανικό Ράμσταιν, αυξάνονται οι δυσκολίες να συγκεντρωθούν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία.  «Οι συνεισφορές συνολικά γίνονται μικρότερες. Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Αμύνης Πιστόριους, η αξία ολόκληρου του πακέτου από τη Γερμανία είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα μόνο ένα πακέτο βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μοιάζει αμελητέο σε σύγκριση με προηγούμενα πακέτα βοήθειας.»


Tageszeitung

Σε μια απροσδόκητη και ακούσια βοήθεια της υποψηφιότητας Μπάιντεν προχώρησε ο Ντόναλτ Τραμπ, όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Βερολίνου. «Οι ψηφοφόροι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Μπάιντεν επειδή υποστήριξε υπερβολικά την κυβέρνηση Νετανιάχου». Έκτοτε, όπως αναλύει η taz «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντείνει τη ρητορική της υπέρ μιας μεγαλύτερης προστασίας για τους Παλαιστίνιους αμάχους και έχει επίσης ξεκινήσει ένα έργο για την παροχή βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης. Ωστόσο, ο Μπάιντεν απέφυγε να κάνει το βήμα που ζητά σχεδόν ομόφωνα η προοδευτική πτέρυγα, δηλαδή να συνδέσει περαιτέρω βοήθεια προς το Ισραήλ με μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.»

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει τώρα ότι οι Δημοκρατικοί «μισούν το Ισραήλ» και ότι «όποιος Αμερικανοεβραίος τους ψηφίσει προδίδει τη θρησκεία του». «Στην αντιπαράθεση του με την προοδευτική πτέρυγα, οι ατάκες του Τραμπ θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τον Μπάιντεν». Και αυτό διότι ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε «επισήμανε στην πραγματικότητα τη δική του στενή σχέση με τον Νετανιάχου. Θυμήθηκε πώς αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δείχνοντας πως η αποτροπή του Μπάιντεν και η ανοχή στην εκλογή Τραμπ δεν μπορεί να είναι μια προοδευτική θέση», καταλήγει η taz, συμπληρώνοντας: «Ευχαριστώ, Τραμπ!»


Frankfurter Rundschau

«Συγκλονιστική» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την ανακάλυψη δέκα συνολικά ναυαγίων και άλλων ευρημάτων στα ανοιχτά του μικρού νησιού της Κάσου, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη, «μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 3000 π.Χ.».

«Από το 2019, ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών από διαφορετικούς κλάδους έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αποστολές. Στα τέλη Οκτωβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η μακροχρόνια έρευνα από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού», όπως σημειώνει η εφημερίδα. «Τραβήχτηκαν περισσότερες από 20.000 υποβρύχιες φωτογραφίες και εκτός από τα αρχαία ναυάγια, βρέθηκαν επίσης ευρήματα από διάφορες χώρες όπως την Ισπανία, την Ιταλία και περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.»

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...