Για μία ακόμα ημέρα οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να απασχολούν το σύνολο των γερμανικών μέσων. Τα τελευταία εστιάζουν μεταξύ άλλων και στις προεκτάσεις που έχει η τρέχουσα κατάσταση κινδύνου για όσους σκοπεύουν να επισκεφτούν τη χώρα για διακοπές.
RND
«Μέχρι προσφάτως η Ελλάδα είχε περάσει μία σχετικά ανώδυνη περίοδο δασικών πυρκαγιών», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο. Στο μεταξύ όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις «μάχονται σε πολλά σημεία της χώρας με σοβαρές πυρκαγιές, ενώ μαίνονται πλέον φωτιές και 60 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Τα σύννεφα καπνού είναι ευδιάκριτα από την πρωτεύουσα και αρκετοί οικισμοί και προάστια δυτικά της Αθήνας εκκενώθηκαν. Στο βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου ξέσπασαν δύο νέες εστίες πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερα πληγείσες είναι αυτή τη στιγμή οι τουριστικές περιοχές της Κρήτης, της Πάρου και της Λέσβου, καθώς και άλλα νησιά και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας». Όπως εξηγεί το γερμανικό δίκτυο, «το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, τις ταξιδιωτικές οδηγίες και τις οδηγίες ασφαλείας για την Ελλάδα και λόγω των επίμονα υψηλών θερμοκρασιών και των πολυάριθμων πυρκαγιών προειδοποιεί πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά επιτόπου και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Επί του ιδίου ζητήματος η εφημερίδα επισημαίνει πως «ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε μεγάλα τμήματα της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των περιορισμένων βροχοπτώσεων. Λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκλείονται δρόμοι ή να προκύπτουν προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ εκκενώσεις μπορεί να γίνουν και σε τουριστικές περιοχές.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης στο κινητό τους τηλέφωνο, να ενημερώνονται τακτικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την κατάσταση στην εκάστοτε περιοχή και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών. Επιπλέον, συνιστάται να έχουν μαζί τους ξεχωριστή μπαταρία, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο».
BILD
Για το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στην Ψάθα με τη σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, το δυστύχημα συνέβη κατά την προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το πλήρωμα του ενός ελικοπτέρου διασώθηκε. Ο τραυματισμένος συγκυβερνήτης και ο ελαφρά τραυματισμένος κυβερνήτης μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο κυβερνήτης κατάφερε με αναγκαστική προσγείωση να αποτρέψει τα χειρότερα».
Το πλήρωμα του δεύτερου ελικοπτέρου που συνετρίβη «εντοπίστηκε νωρίς το βράδυ και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Κατά την άφιξή τους στην κλινική η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε τον θάνατο του Δανού κυβερνήτη και του Έλληνα συγκυβερνήτη. Από τις φωτογραφίες φαινόταν πως το ελικόπτερο είχε συντριβεί σε δρόμο και είχε πάρει φωτιά.
Αμφότερα τα ελικόπτερα είχαν απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και επιχειρούσαν από το πρωί», συνεχίζει το γερμανικό μέσο. «Βίντεο του δυστυχήματος που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη στιγμή της σύγκρουσης: το ένα ελικόπτερο αγγίζει τον έλικα του άλλου και λίγο αργότερα το δεύτερο ελικόπτερο εκρήγνυται και πέφτει φλεγόμενο στο κενό.
Τα δύο ελικόπτερα ήταν μισθωμένα. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της εταιρείας που τα εκμεταλλευόταν, αιτία ήταν ένα ανθρώπινο λάθος και δεν αναφέρθηκαν τεχνικές βλάβες».
Πληροφορίες από DW



