ΓΓ του ΟΗΕ: “Διαρκής αναστολή εχθροπραξιών στη Συρία”

ΟΗΕ-Σημαία

«Θα οδηγήσει σε άμεση και διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ελπίδα για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας . Σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας όπου αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι ο άμαχος πληθυσμός της περιοχής αυτής «ήδη έχει υπομείνει τεράστια δεινά».

Στην επαρχία Ιντλίμπ ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι και θεωρείται το έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν για να σωθούν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς. Θυμίζουμε οτι στις αρχές του Δεκέμβρη ο στρατός του συριακού καθεστώτος άρχισε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με ρωσική υποστήριξη.

Στον ΓΓ του ΟΗΕ, ασκούνται πιέσεις από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΣΑ, για να κάνει περισσότερα ώστε να τερματιστεί η σύρραξη. Στόχος είναι η νέα συμφωνία να οδηγήσει σε “διαρκή αναστολή των εχθροπραξιών“.

Μετά από αίτημα της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το ΣΑ προβλέπεται να αρχίσει έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για την Ιντλίμπ σήμερα. Στη συνεδρίαση αυτή η Μόσχα, αναμένεται να παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας που έκλεισε με την Άγκυρα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...