“Γη και ύδωρ”: 8 UAV MQ-9 REAPER των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην 110 ΠΜ στη Λάρισα

Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα
Φώτο Αρχείου / Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi

Δίχως τέλος συνεχίζεται η ελληνική εμπλοκή στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, στα πλαίσια υλοποίησης της επικαιροποιημένης συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή σε μια περίοδο που οξύνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία στην Ουκρανία, είναι διπλά επικίνδυνη.

Στην αεροπορική βάση Λάρισας μεταστάθμευσαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 8 UAV MQ-9 REAPER της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η μεταστάθμευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης, υλοποίησης και διαρκούς διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις αμερικανικές Αρχές.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της επικαιροποιημένης συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η απόφαση για την μεταστάθμευση των αμερικανικών UAV σε μια περίοδο που οξύνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία στην Ουκρανία, είναι διπλά επικίνδυνη.

Η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Χαρακτηριστικά, η 110 Πτέρυγα Μάχης αποτελεί για διάφορα χρονικά διαστήματα βάση φιλοξενίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «MQ-Reaper» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου drones), τα οποία περιπολούσαν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική – Μέση Ανατολή – Μαύρη Θάλασσα.

Με την υπογραφή της συμφωνίας στις ΗΠΑ, παραχωρήθηκαν ακόμη στους Αμερικανούς οι εγκαταστάσεις:

  1. Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το επόμενο «φορτίο», που αναμένεται το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, να καταφτάνει τον Νοέμβρη.
  2. Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
  3. Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Η Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Δείτε ακόμα...