Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών

παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας της γυναίκας
Πηγή: Pexels

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών που είναι εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία και την ανασφάλεια. Η αναγκαιότητά τους επιβεβαιώνεται με αφορμή τα αποτρόπαια εγκλήματα δολοφονιών γυναικών από τους πρώην ή νυν συζύγους – συντρόφους, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, διεκδικούμε να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε μορφή τους. Οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν είναι, όμως, από μόνες τους αρκετές. Μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία μέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Στο ερώτημα «πώς μπορεί να σπάσει» ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών η απάντηση βρίσκεται στις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν στις γυναίκες την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ώστε να στέκονται στα πόδια τους, χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά.

Αυτό είναι το στέρεο έδαφος για να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες σχέσεις. Η συλλογική δράση σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί την κυψέλη αλληλεγγύης για να βρει η γυναίκα τη δύναμη να αλλάξει μαχητικά τη ζωή της.

Βιβή Δάγκα, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...