Για τη συνέντευξη Χρυσοχοΐδη

ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ
Φώτο αρχείου / ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ / Πηγή: Eurokinissi

Συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η συνέντευξη έχει ως πυρήνα την «αστυνομία του 21ου αιώνα», όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν. Μια αστυνομία που θα ακολουθεί τις «εξελίξεις» και τις «νέες απειλές» της εποχής που διανύουμε. Πράγματι …το αντιλαϊκό πακέτο περιορισμού των δικαιωμάτων και η όξυνση της καταστολής δεν έρχονται τυχαία σήμερα. Έρχονται για να περιφρουρήσουν ακόμα καλύτερα την κερδοφορία του κεφαλαίου στη νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης που έχει ήδη ξεκινήσει και απ΄ ότι και οι ίδιοι λένε θα είναι ακόμα πιο σκληρή από την προηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι θα χτυπηθούν κι άλλο τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, το εισόδημα κτλ. Αυτός είναι μονόδρομος για την αστική τάξη και για την κυβέρνηση. Γι αυτό λοιπόν η αστική τάξη δυναμώνει το νομικό και επιχειρησιακό της οπλοστάσιο.

Στην συνέντευξη ο υπουργός μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τα όσα είχαν ανακοινωθεί και τους προηγούμενες μήνες σχετικά με την πρόσληψη αστυνομικών για την φύλαξη των πανεπιστημίων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκτός από γκλομπ και χειροπέδες θα γνωρίζουν και …πολεμικές τέχνες.

Σαν έτοιμη λοιπόν από καιρό η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το προβοκατόρικο περιστατικό με τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, έσπευσε να ανακοινώσει δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και φύλαξης των πανεπιστημίων.

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, την οργάνωση στους συλλόγους τους.  Φέρνει «πανεπιστημιακούς μπράβους», ένα σύνολο μέτρων βγαλμένα από άλλες εποχές, με face control στην είσοδο των πανεπιστημίων και «κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης». 

Έτσι λοιπόν θεσμοθετείται «ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» η οποία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. Η ομάδα αυτή θα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες. Στη νέα υπηρεσία θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 500 έως 1.000 αστυνομικοί (με προοπτική να αυξηθούν στη συνέχεια) οι οποίοι θα μπουν στην αστυνομία με διαδικασία εξπρές, όπως μπήκαν πέρυσι και οι τελευταίοι 1.500 ειδικοί φρουροί που στελέχωσαν την ομάδα ΔΡΑΣΗ. Μάλιστα θα έχουν και το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης! Για όσους δεν γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, αρκεί να ανατρέξουν στο διαδίκτυο και θα βρουν πολλές καταγγελίες για τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς διαδηλωτών αλλά και εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από τα κράνη τους που τα έχουν στολίσει με ναζιστικά σύμβολα! Είναι αυτοί που πρωτοστάτησαν στο όργιο καταστολής ενάντια στην συμβολική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τον φετινό εορτασμού του Πολυτεχνείου, στις 6 Δεκέμβρη, αλλά και στα πρόσφατα συλλαλητήρια φοιτητών και μαθητών. Όσο αφορά τα «παραπτώματα» των 1.500 ειδικών φρουρών που προσλήφθηκαν τον Γενάρη του 2020, που μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να γίνουν viral, ο υπουργός δήλωσε πως «το να υπάρχουν τόσα λίγα παραπτώματα το θεωρεί επιτυχία»!!!

Κρατική καταστολή - Πολυτεχνείο 2020
Φώτο Αρχείου / Κρατική καταστολή – Πολυτεχνείο 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Να σημειώσουμε επίσης ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές ενώ στις περιπτώσεις των μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων θα υπάρξουν έργα περίφραξης.

Οι κάρτες εισόδου, η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μέτρα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων – για την οποία η κυβέρνηση δίνει λεφτά με το τσουβάλι, σε αντίθεση με τις εκπαιδευτικές ανάγκες – η οποία δεν πρέπει να παρακωλύεται από τη δράση των συλλόγων, τις διεκδικήσεις και τη φωνή των φοιτητών. Επιβεβαιώνεται, γι’ άλλη μια φορά, ότι λεφτά μπορεί να υπάρχουν για security, κάρτες εισόδου κ.λπ., αλλά λείπουν, όταν πρόκειται για διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΑΕΙ, για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν στην πράξη αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών. Επιπλέον μπροστά μας έχουμε να αναμετρηθούμε και με μια σειρά από κατασταλτικά μέτρα και διατάξεις που έχει ψηφίσει αυτή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση. Πχ ο νόμος που βάζει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων αλλά και οι αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που θα έρθουν σύντομα για ψήφιση.

Ένας απόστρατος αστυνομικός

Δείτε ακόμα...