Για την άδικη τιμωρία των συναδέλφων στη Λέσβο

Στρατιώτες - φαντάροι - Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), Θήβα / Πηγή: ΓΕΣ

Οι στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους έχουν κριτήριο, προβληματίζονται και διαμορφώνουν άποψη για το τι συμβαίνει μέσα και έξω από τα στρατόπεδα. Το δικαίωμα να εκφράζουν αυτή την άποψη είναι αναφαίρετο.

Η αλληλεγγύη στους συναδέλφους που τιμωρήθηκαν στα στρατόπεδα της Λέσβου, επειδή ακριβώς κρίθηκε αξιόποινος ο χαιρετισμός στο 30ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ είναι δεδομένη. Αλλά μας δείχνει και πολλά.

Μας δείχνει ότι αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι το περιεχόμενο του φετινού διήμερου, ενάντια στον πόλεμο και την αλλαγή συνόρων, τα μηνύματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ότι ενοχλεί που υπάρχουν νέοι και νέες σήμερα που εναντιώνονται στην μετατροπή της χώρας μας σε αμερικανοΝατοϊκό ορμητήριο, με την πρόσφατη επέκταση της  συμφωνίας για τις βάσεις και την βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. 

Μας δείχνει επίσης πως λογικές του τύπου «ο στρατός είναι χαμένος χρόνος οπότε κάνε υπομονή και θα περάσει», «κοίτα τον εαυτό σου και μην ασχολείσαι με όλα τα άλλα» κτλ δεν ωφελούν τους στρατιώτες αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε μια θητεία σιωπής και υποταγής. Η πραγματική δύναμη που έχουμε στα χέρια μας είναι η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη. Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και από τη συμπαράσταση στους άδικα τιμωρημένους συναδέλφους μας από δεκάδες στρατιώτες όλης της χώρας. Γιατί ακριβώς θητεία με ψηλά το κεφάλι σημαίνει να μην σηκώνουμε το άδικο, να εκφράζουμε χωρίς φόβο την άποψη μας και να διεκδικούμε καλύτερους όρους για τη θητεία μας. Γιατί τέτοια παλικαρίσια στάση θα χρειαστεί να κρατήσουμε και στις επόμενες φάσεις της ζωής μας. 

Να παρθούν πίσω έστω και τώρα οι άδικες τιμωρίες των συναδέλφων μας από τη Λέσβο.

Στρατιώτης Κατσιλιέρης Θοδωρής

Δείτε ακόμα...