Για την πολύμορφη και επικίνδυνη διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια

Σι Τζινπίνγκ - Πρόεδρος Κίνας
Φώτο Αρχείου / Σι Τζινπίνγκ – Πρόεδρος Κίνας – Από παλιότερη επίσκεψη στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Η Κινέζικη διείσδυση στα Βαλκάνια είναι αυξημένη την τελευταία δεκαετία. Λόγω της αποφασιστικής του σημασίας, στεκόμαστε περισσότερο στον τομέα της οικονομίας, όπου οι τεράστιες επενδύσεις βγάζουν μάτι. Ωστόσο, η παρέμβαση πλαισιώνει εκτός από τον οικονομικό τομέα με επενδύσεις σε υποδομές που συνδυάζονται με το εμβληματικό σχέδιο Belt and Road Initiative, την κούρσα των δικτύων 5G, αλλά πλέον είναι φανερά και τα αποτελέσματα της κινεζικής παρέμβασης και στον τομέα των ΜΜΕ και αυτού που ονομάζεται cultural ή soft power (πολιτισμική ή μαλακή ισχύς).

Η Κίνα την περίοδο 2007- 2017 είχε επενδύσει στα Βαλκάνια 12,2 δις ευρώ [1] και η αυξημένη τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων συνεχίζεται, παρακάμπτοντας την παρέμβαση των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ήδη, υλοποιούνται έργα ενεργειακής σημασίας, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Βοσνία ύψους 700 εκατ. ευρώ, η ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστη – Βελιγράδι ύψους 4 δισ. ευρώ (οι επενδύσεις στην Σερβία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ που παράλληλα συμμετέχει και στο πλαίσιο «17+1», όπου η Κίνα χτίζει διαύλους με χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης). Οι επενδύσεις της στο Μαυροβούνιο άγγιξαν τα 70 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με think tank που επικαλείται ως πηγή την Κεντρική Τράπεζα του Μαυροβούνιου.[2]

Το σχέδιο Belt and Road Initiative της Κίνας

Μαζί με τα παραπάνω, η Κίνα προσφέρει στις χώρες των Βαλκανίων πολύ φθηνά δάνεια με αντάλλαγμα την αγορά εξοπλισμού τεχνολογίας 5G δικής της κατασκευής[3], κάτι που δεν βλέπει με καλό μάτι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, κάνοντας σε «συστάσεις» για «επιλογή αξιόπιστου παρόχου» της τεχνολογίας αυτής.

Το παζλ της Κινεζικής εμπλοκής συμπληρώνεται από την προσπάθειά της να συνεργαστεί με Βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων και φορείς που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, έχουν συνάψει συμφωνίες τόσο με τα κρατικά (πολλές φορές και με την εμπλοκή της Πρεσβείας) όσο και με ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε Αλβανία[4], Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Σερβία, χρηματοδοτώντας την προβολή γεγονότων που αυξάνουν το κύρος της Κίνας ως οικονομικού και πολιτισμικού παράγοντα, είτε προβάλλοντας την οικονομική και πολιτισμική δραστηριότητα ομίλων και συλλόγων κινεζικών συμφερόντων στις χώρες αυτές[5]. Η ανομοιομορφία που σε κάθε χώρα υπάρχει ως προς την ένταση και έκταση της παρέμβασης, δεν μειώνει την σημασία του σχεδίου ενίσχυσης της Κίνας στα ΜΜΕ των Βαλκανικών χωρών. Είναι φανερό ότι η «σκληρή», οικονομική ισχύς της Κίνας συμπληρώνεται από την σχεδιασμένη αύξηση της «μαλακής», πολιτισμικής ισχύος στα Βαλκάνια, προκειμένου να ανατρέψει σε βάθος χρόνου την κυριαρχία των αντιπάλων της (χωρίς να εξαιρείται η Ρωσία).

Τα έργα αυτά μπορεί να συνιστούν δυναμική ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας των Βαλκανίων (όπως θα έλεγαν ορισμένοι αστοί αναλυτές), αλλά μαζί με την ανάπτυξη εκδηλώνονται και οι συνέπειές της για τους λαούς τους: αύξηση της φτώχειας και του κινδύνου εμπλοκής στον ανταγωνισμό των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τα παραπάνω, συνδυαστικά με τα σχέδια του εχθρικού ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και της ΕΕ, που στις προσπάθειες αναχαίτισης της Κίνας, προσπαθούν να εντάξουν στην σύνθεσή τους τις (εναπομένουσες) χώρες των Βαλκανίων – έργο επικίνδυνο στο οποίο έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο και η ελληνική αστική τάξη – μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε πραγματικό ναρκοπέδιο. Το να συνειδητοποιηθεί πως οι αναδιατάξεις στον καπιταλισμό, πως η «συμμαχία με τον εκάστοτε ισχυρό» δεν συνεπάγονται βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, αλλά αντίθετα μπορεί να σημαδέψουν ολόκληρες γενιές με τις πληγές του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι εφόδιο που πρέπει να καθοδηγεί την δράση του λαού μας ενάντια στην βαθιά εμπλοκή της χώρας στον σχεδιασμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενάντια στον σχεδιασμό της Κίνας.

Χαλκιαδάκης Χρήστος,
Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Τουρκικών
και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
στο ΠΜΣ: «Γεωπολιτική Ανάλυση Γεω-στρατηγική Σύνθεση
και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας»

1. https://www.eib.org/attachments/efs/infrastructure_investment_in_the_western_balkans_en.pdf
2. https://rusi.org/commentary/chinese-honey-money-moon-western-balkans?fbclid=IwAR0DX1E3B6UBufgkLxWLW0lqFN9iUJh1FttG7tnPDboAGUzfeILY8CliUbA
3. Τέτοια είναι η προσπάθεια υλοποίησης της επένδυσης “smart city” στην Κροατία, με την πώληση 1000 καμερών παρακολούθησης.
4. Από το 2012 ήδη υπήρξε συνάντηση του Πρέσβη της Κίνας στην Αλβανία με τον με τον Γενικό Διευθυντή της Αλβανικής Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνίων:
https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjb_663304/zwjg_665342/zwbd_665378/t908036.shtml
http://www.xinhuanet.com/english/europe/2019-10/20/c_138487215.htm

5. Για περισσότερα στην μελέτη: https://bird.tools/wp-content/uploads/2020/12/“China’s-Rising-Media-Presence-in-South-East-Europe”.pdf

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...