Για την ψήφο των απόδημων

κάλπη
Πηγή: Eurokinissi

Του Γιάννη Αγγέλου, Συνταγματάρχη Μηχανικού ε.α

Αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς. Το αποδεικνύουν επί δεκαετίες, με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο, πως η ψήφος στις εκλογές για τα αστικά κόμματα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το άλλοθι για να ψηφίζουν νόμους και να εφαρμόζουν αντιλαϊκές και αντιλαϊκότερες πολιτικές.

Σχετικά πρόσφατα, τον Δεκέμβρη του 2019, η ΝΔ είχε δείξει τις προθέσεις της, μόλις της δοθεί η ευκαιρία να άρει τις όποιες δικλείδες και περιορισμούς που ψηφίστηκαν τότε, προκειμένου όλοι οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν με όλους τους τρόπους (αυτοπρόσωπα και ηλεκτρονικά) στον τόπο διαμονής τους.

Δίπλα στην κυβέρνηση, όπως σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πρόσφατα η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος δήλωσε σε εφημερίδα της ομογένειας: «Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».

Τι προβλέπει ο υπάρχων νόμος; Πως για να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα, θα πρέπει οι ομογενείς να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές. Αυτοί οι δυο περιορισμοί με το κυβερνητικό νομοσχέδιο αίρονται.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο τρίτης ή τέταρτης γενιάς απόδημος, θα έχει δικαίωμα ψήφου, αν και στην πατρίδα των παππούδων του ουδέποτε έχει έρθει. Θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τις τύχες ενός λαού και μιας χώρας που απλά γνωρίζει από τις ιστορίες που του έλεγαν όταν ήταν μικρός, ή επισκέπτεται μια φορά κάθε δέκα χρόνια για 15 μέρες για διακοπές. Να αποφασίζει για όλους εμάς.

Από την άλλη είναι γνωστό πως στη χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εδώ για πάνω από δέκα χρόνια, έχουν κάνει οικογένειες, παιδιά, εργάζονται, φορολογούνται και ΔΕΝ έχουν δικαίωμα στις εκλογές να ψηφίσουν! Δεν έχουν το δικαίωμα της γνώμης για το πώς θέλουν τη ζωή τους σε μια χώρα που καθημερινά βιώνουν όλα τα προβλήματά της, πληρώνουν φόρους και εισφορές και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους ντόπιους.

Στην ουσία μιλάμε για ουσιαστική αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, από αυτούς που η δική τους ψήφος δεν έχει συνέπειες για τη δική τους ζωή.

Το ΚΚΕ είχε θέσει εξαρχής βασικούς όρους και κριτήρια, για να αποτραπεί η αλλοίωση του εκλογικού σώματος από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού που πλέον αποκτούν δικαίωμα ψήφου στη βάση του αναχρονιστικού «δικαίου του αίματος», με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς παρόλα αυτά να έχουν γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, ούτε να διατηρούν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα, για να υφίστανται τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών.

Το παιχνίδι με της ψήφο των απόδημων δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις των αστικών κομμάτων. Αντιμετωπίζονται ως εκλογική πελατεία, στον αναμεταξύ τους ανταγωνισμό για την κυβερνητική εναλλαγή. Γιατί μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Πώς θα καταφέρνουν να μη χάσουν τη διακυβέρνηση.

Είναι άλλη μια μεγάλη πρόκληση για το λαό μας, να αντισταθεί σε αυτή τη συμπαιγνία και να δείξει πως δεν ανέχεται άλλη κοροϊδία, συμπαρατασσόμενος με το ΚΚΕ. Για να σταματήσουν να θεωρούν δεδομένο πως μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

*Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
MBA, Ms’c

Ετικέτες: