Για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο - Διάσωση προσφύγων
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο – Διάσωση προσφύγων / Πηγή: Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή της για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ εκφράζει την ένταση της οργής των κατοίκων για τις επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο “συστηματοποιεί και μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό στα νησιά και στη χώρα που αποτελεί κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ που αποδέχονται και η νυν και η προηγούμενη κυβέρνηση“, ενώ ενισχύει τις απάνθρωπες και απαράδεκτες διαδικασίες “διαλογής” που καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, καλεί το Σαμιώτικο λαό να σκεφτεί με γνώμονα τόσο τα δικά του συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα ανθρώπων κατατρεγμένων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Οι επισκέψεις αξιωματούχων της ΕΕ και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής στο νησί μας μόνο ένταση της ανησυχίας και της οργής των κατοίκων μπορεί να προκαλεί. Το υπό διαμόρφωση νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο βρίσκεται στο προσκήνιο της συζήτησης όμως,τα όσα προβλέπει δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Το νέο σύμφωνο βασίζεται και προχωρά παραπέρα τη συνολική πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό όπως αυτή διατυπώνεται στις συμφωνίες, τους κανονισμούς κλπ. Με αυτή την έννοια, συστηματοποιεί και μονιμοποιεί τον εγκλωβισμό στα νησιά και στη χώρα που αποτελεί κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ που αποδέχονται και η νυν και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ενισχύονται οι απάνθρωπες και απαράδεκτες διαδικασίες «διαλογής» που καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι απελάσεις, ενώ εντείνεται η καταστολή στα σύνορα και αναβαθμίζεται ο ρόλος της frontex.

Είναι υποκριτικές οι δηλώσεις και η στάση όσων τώρα ανακάλυψαν τον κίνδυνο του εγκλωβισμού στα νησιά ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχουν στηρίξει την πολιτική της ΕΕ. Έχουν συμφωνήσει με τα κέντρα εγκλωβισμού ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση καμιά εγγύηση δε μπορούν να δώσουν για το μέγεθός τους αφού και οι ίδιες παίρνουν μέρος στο ξερίζωμα των ανθρώπων αυτών από τις χώρες τους με τις επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες μαζί με τους ΝΑΤΟϊκούς τους εταίρους. Επεμβάσεις που αναμένεται να ενταθούν όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών και των πηγών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ποια εγγύηση μπορεί να δώσουν κυβέρνηση και ΕΕ όταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό εργαλειοποιείται στα παζάρια με την Τουρκία;

Γι’ αυτό ενώ καθησυχάζουν τους κατοίκους για την «αποσυμφόρηση» λόγω της «φύλαξης των συνόρων», στήνουν στρατόπεδα μαμούθ που, ακόμα κι αν είναι «ανοιχτά», δε παύουν να είναι στρατόπεδα εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και βρίσκονται φυλακισμένοι με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό όπως έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά. Γι’ αυτό δίνουν τεράστια ποσά από τα λεφτά των λαών της ΕΕ για κέντρα φυλακές και την καταστολή ενώ δεν είναι «επιλέξιμες» δαπάνες για αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων, μέτρα προστασίας από φυσικά φαινόμενα, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ενισχύει τους κινδύνους και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η ενίσχυση του ρόλου της frontex στη φύλαξη των συνόρων είναι παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος. Το βάφτισμα των συνόρων μας ως ευρωπαϊκά γιατί δήθεν έτσι θα πιεστούν οι ευρωπαίοι εταίροι να βοηθήσουν, δημιουργεί τετελεσμένα στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η πρόσκληση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΝΑΤΟ να έρθει στο Αιγαίο για να «επιβλέπει» και να «αποτρέπει τις ροές» μόνο παράγοντας ασφάλειας δεν είναι για την περιοχή μας. Αυτά έχουν γκριζάρει από καιρό τα νησιά μας και σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το λεγόμενο πλάσμα δικαίου του νέου συμφώνου να βάλει άλλη μια πινελιά. Με αυτή την έννοια, είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα κυριαρχικά δικαιώματα όσων στηρίζουν σταθερά την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων στη χώρα μας.

Όσο για την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και τις εκκλήσεις για «επιμερισμό των βαρών» στις οποίες ασκούνται αιρετοί και μη, η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Καλούμε το σαμιώτικο λαό να σκεφτεί με γνώμονα τόσο τα δικά του συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα ανθρώπων κατατρεγμένων, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι Σαμιώτες έχουμε πρόσφατη πείρα για το γεγονός ότι όταν οργανώνουμε και μαζικοποιούμε τον αγώνα μας με βάση το τι έχουμε ανάγκη σήμερα κι όχι με βάση τις υποσχέσεις διαφόρων «παραγόντων» μπορεί ο αγώνας μας να έχει δυναμική. Ο λαός του νησιού δε μπορεί να ανέχεται άλλο την υπονόμευση των αγώνων του «από τα πάνω».

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις γι’ αυτή την υπόθεση. Μέσα και έξω από τη βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα χωριά, αλλά και σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια έχει καταψηφίσει και πολεμήσει τη βάρβαρη πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ.

Ο λαός του νησιού είναι ανάγκη να οργανώσει την πάλη του μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του για όλα τα ζητήματα αλλά και για το προσφυγικό και να απαιτήσει:

  • Κανένα κέντρο – φυλακή της ΕΕ στο νησί μας
  • Να κλείσει τώρα το αίσχος στο ΚΥΤ του Βαθιού και να σταματήσουν οι εργασίες στου Ζερβού
  • Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.
  • Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.
  • Η κυβέρνηση να πιέσει για επιτροπές ασύλου μέσα στη Τουρκία και από ‘κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.
  • Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτους ανήλικους
  • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κ.α.)

Δείτε ακόμα...