Για το ναύσταθμο της Τουρκίας στην Αλβανία

Τουρκική Άσκηση- Φρεγάτες-πλοίο
Φώτο Αρχείου / Τουρκικές φρεγάτες σε Άσκηση / Πηγή: Turkish Navy

Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι επικυρώθηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει και την δημιουργία ναυτικής βάσης στον Αυλώνα της Αλβανίας.

Τον Απρίλη 2020 η Τουρκία έδωσε στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία ύψους 16,5 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναβάθμιση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας και ιδιαίτερα του τμήματος Πολιτικής Έκτακτης Ανάγκης. Ακόμη το 2015 οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δώρισαν στον αλβανικό στρατό 27 στρατιωτικά οχήματα.

Η οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς την Αλβανία περιλαμβάνει υλικά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς, αποκλειστικά όμως από την Τουρκία, δημιουργώντας στενή σχέση της Αλβανίας με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή μάλιστα η Αλβανία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, σε στρατιωτική δύναμη. Οι στρατιωτικές δαπάνες στον προϋπολογισμό της χώρας παρουσίασαν μεγάλη αύξηση αφού το ποσοστό αυξήθηκε από το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 στο 2,5% το 2018.

Έχει στρατιωτική παρουσία σε συνολικά 15 χώρες. Άλλες είναι σε Νατοϊκή συμμετοχή ή σε αποστολές του ΟΗΕ και σε άλλες με διμερείς διακρατικές συμφωνίες.

Αναλυτικά οι 15 χώρες: Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Κατάρ, Σομαλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανος, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αλβανία, Σουδάν και Λιβύη.

Η Τουρκία το 2017, άνοιξε τη μεγαλύτερη βάση της εκτός συνόρων στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Στο Κατάρ το 2016 η Τουρκία δημιούργησε στρατιωτική βάση με προοπτική να τοποθετηθούν εκεί 3.000 Τούρκοι στρατιώτες και το φθινόπωρο του 2019 εγκαινίασε νέα στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που ξεπερνάει τους 30.000 στρατιώτες και σχεδιάζει να φτιάξει και ναύσταθμο.

Το Σουδάν το 2017 παραχώρησε λιμάνι στην Τουρκία για 99 χρόνια. Εκεί οι Τούρκοι θα ανακατασκεύαζαν το παλιό οθωμανικό λιμάνι. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει και στρατιωτική χρήση του λιμανιού για την Τουρκία.

Η Τουρκία επίσης διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ και στο Αφγανιστάν βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της Νατοϊκής δύναμης. Στη Συρία η Τουρκία έχει καταλάβει τμήμα του συριακού εδάφους και διατηρεί στην περιοχή χιλιάδες στρατιώτες.

Στον πόλεμο της Λιβύης ενισχύει τις δυνάμεις του Σάρατζ με στρατιωτικό υλικό και το τελευταίο διάστημα με στρατεύματα. Επίσης έντονη είναι η παρουσία πολεμικών πλοίων στο Λιβυκό Πέλαγος. σύμφωνα με τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ, έχει επιστρατεύσει πρώην μαχητές του ISIS και ισλαμιστές, στέλνοντάς τους από τη Συρία στη Λιβύη.

Η αστική τάξη της Τουρκίας προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή της Μεσογείου, διεκδικεί να αυξήσει τα μερίδια της, σε σχέση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η πολιτική της αποβλέπει στο να κατοχυρώσει τη θέση της ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, σχετικά με τις ενεργειακές πηγές και τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Λ.Α

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...