Για το βομβαρδιστικό Β-52 που πέταξε πάνω από την Ελλάδα

Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52

Πολύ φασαρία γίνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και αφορούν  την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και η οποία αναφέρει ότι : «Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16  της 337 Μοίρας σε αποστολή συνοδείας ενός (1) Αμερικανικού Στρατηγικoύ Βομβαρδιστικού τύπου Β-52, πραγματοποιώντας πτήση εντός των FIR Αθηνών και Σκοπίων, στο πλαίσιο διεξαγωγής της αποστολής Bomber Task Force Europe»,  της άσκησης “Συμμαχικός Ουρανός” (Allied Sky).

Για το τι συνέβη κατά την διάρκεια  της άσκησης αλλά και  όλα τα υπόλοιπα που είδαν το φως της δημοσιότητας και ακολούθησαν  αυτής, την σκυτάλη πήρε το ΓΕΕΘΑ  με επίσημο  δημοσίευμα αλλά και πληθώρα  ελληνικών μέσων και δικτύων  και  αντίστοιχα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ  «……..η πιθανότητα εκδήλωσης  παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της», συνεχίζοντας αναφέρει «…..κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική….» και καταλήγει «…τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, ….». (https://geetha.mil.gr/apantisi-se-anartisi-toy-toyrkikoy-ypoyrgeioy-amynas-gia-tin-apostoli-synodeias-aeroskafoys-v-52/)

Την συγκεκριμένη ημέρα οι Έλληνες Αεροπόροι  αντιμετώπισαν  τις παραβιάσεις από 14 οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και σε 6 περιπτώσεις με σκληρές αερομαχίες μεταξύ των  τουρκικών  F-16  και ελληνικών μαχητικών.

Δύο ημέρες μετά, το ΝΑΤΟ στην επίσημη ιστοσελίδα του, ανήρτησε  δελτίο τύπου και βίντεο για την πορεία του Β-52 στον “Συμμαχικό Ουρανό”. Στο εν λόγω βίντεο διάρκειας 3 ωρών,  δεν υπάρχουν πουθενά τα ελληνικά μαχητικά, αλλά η 1 ώρα αυτού, είναι πλάνα της συνοδείας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Φυσικά και στο δελτίο τύπου δεν υπάρχει καμία αναφορά για την τουρκική προκλητικότητα και τα όσα συνέβησαν στο Αιγαίο.

Από όλα τα παραπάνω όμως προκύπτουν κάποιες απορίες και ερωτήματα.

Αλήθεια, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά; Τα όσα διαδραματίστηκαν δίπλα στο στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, τίνος την έγκριση είχαν ή και την παρότρυνση; Μήπως οι Σύμμαχοι αεροπόροι και οι πτέραρχοι τους στα στρατηγεία αιφνιδιάστηκαν και δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν;  Μήπως επειδή ήταν «…. πειρατικές συμπεριφορές,…..» όπως λέει χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ , αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν σχεδιασμένο και προμελετημένο; Γιατί άραγε «…..Τα τουρκικά μαχητικά επέδειξαν ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική,  αντισυμμαχική…….» όπως συνεχίζει η ανακοίνωση συμπεριφορά;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα εάν προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε,  χωρίς να δούμε τι κοινό χαρακτηριστικό εμπεριέχουν, τι είναι αυτό που τα διασυνδέει, μάλλον δεν θα μας οδηγήσει πουθενά και ακόμη χειρότερα, θα χύσουμε νερό στον μύλο συντήρησης της  άποψης, που με κάθε μέσο και τρόπο  λέει, «μείνε μακριά από την αναζήτηση της αιτίας των προβλημάτων μας, μια επιφανειακή αναφορά σε αυτά αρκεί».

Αυτή την ιστορία, όπως η αρχικώς αναφερθείσα, αλλά με νέα και διαφορετικά κάθε φορά επεισόδια, την έχουμε ζήσει εδώ και πάνω από 60 χρόνια,  – καθότι συνεπές μέλος ΝΑΤΟ η χώρα μας – όλοι οι έλληνες στρατιωτικοί και  πολύ περισσότερο την έχει πληρώσει με ιδρώτα, αίμα και χρήμα ο ελληνικός λαός.

Όλες ανελλιπώς οι μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, με όποια προβιά και εάν ήταν ενδεδυμένες (κυβερνήσεις κέντρου, πραξικοπηματιών, δεξιάς, συνεργασίας, πρώτης φοράς αριστερά, κ.α.) μέχρι σήμερα, μας έχουν προσδέσει στο άρμα των «μεγάλων συμμάχων», με προεξάρχοντες  τις ΗΠΑ.

Όμως η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη της άλλης μεριάς του Ατλαντικού, δεν ξέρει και δεν καταλαβαίνει από φίλους και συμμάχους, διότι αυτό που προέχει είναι η εξυπηρέτηση και η διασφάλιση των συμφερόντων της δικής της άρχουσας τάξης.

   Αυτή, η με μικροελιγμούς σταθερή τακτική των ΗΠΑ με την ΝΑΤΟ -συμμαχική προσωπίδα, κρατάει από την ημέρα ένταξης της χώρας στην «συμμαχία του πολέμου» και είναι αυτή που δίνει αέρα στα πανιά της Τουρκίας, διότι δεν αναγνωρίζει σύνορα, ουσιαστικά στηρίζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, για μοίρασμα του Αιγαίου, με σκοπό την  συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Υπό την εποπτεία  φυσικά και επωφελεία των ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ-ΕΕ. Αυτή η πάγια θέση του ΝΑΤΟ,  είναι γνωστή σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες  κατ΄ ουσίαν συναινούν  στα ιμπεριαλιστικά σχέδια συνδιαχείρισης μέσω «διαλόγου».

Όποιος όμως αμφισβητεί το δικαίωμα των νησιών και νησίδων σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, συντηρεί και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα. Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Όλοι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί φορείς και χώρες, ΝΑΤΟ-ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, κ.α. όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απεναντίας, προετοιμάζουν το έδαφος χρόνια τώρα για τους επώδυνους συμβιβασμούς που θα έρθουν. Είναι αυτοί που μόνο στα Βαλκάνια έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια,  δύο φορές τα σύνορα και σχεδιάζουν και άλλες αλλαγές. Και οι αλλαγές αυτές σφραγίστηκαν  από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το αίμα των λαών της περιοχής.

Αυτή είναι η αιτία όλης αυτής της μακράς ιστορίας, αυτή είναι η συγκολλητική ουσία που μας δένει τα κομμάτια του παζλ και δίνει εξηγήσεις στις δήθεν ανεξήγητες συμπεριφορές των «φίλων μας».

Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και το αμετάβλητο των συνόρων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, από τα παιδιά του ελληνικού λαού που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι  με την πάλη για απεμπλοκή από τα επικίνδυνα σχέδια που έχουν για την περιοχή μας, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ο λαός πλέον, δεν μπορεί να ζητάει προστασία από τους φονιάδες των λαών, πρέπει να απορρίψει όλα τα ψεύτικα διλήμματα που του βάζουν εκβιαστικά, πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για τον δρόμο που θα πάρει.

Συμεωνίδης Γρηγόρης
Αντισμήναρχος (Ι) ε.α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...