Για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κυβέρνηση

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Η κυβέρνηση με τον νόμο 4703 που ψήφισε στις 10 Ιουλίου, επιχειρεί να επιβάλλει πλήρεις περιορισμούς με στόχο την απαγόρευση στην πλειοψηφία των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Επιχειρούν να μας εμποδίσουν να διαδηλώνουμε και να αγωνιζόμαστε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας, να διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα, ασφάλιση, περίθαλψη, μόρφωση, κοινωνικές παροχές.

Όπως διατυπώνεται σαφέστατα και μέσα σε διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, στόχος είναι να εξαφανιστεί κάθε μορφή ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων και του λαού.

Ο νόμος αυτός δίνει υπέρμετρες εξουσίες για την επιβολή των περιορισμών και την απαγόρευση και διάλυση των συγκεντρώσεων στην αστυνομία και στο λιμενικό, με το πρόσχημα «της διατήρησης της τάξης» στην κοινωνικοοικονομική ζωή, αλλά και «τη δημόσια ασφάλεια».

Από την άλλη, φορτώνει με υπέρμετρες ευθύνες και υποχρεώσεις τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων, πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια για την πραγματοποίησή τους.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, «να μπει στον γύψο» κάθε δικαίωμα που δίνει προοπτική στον εργαζόμενο για να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν και αυτά που δικαιούται να έχει στον 21ο αιώνα. Γι αυτό και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την καταστολή και την τρομοκρατία κατά του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τα μέτρα που επιβάλλονται από την έναρξη της περιόδου της πανδημίας και θα πολλαπλασιαστούν στο επόμενο διάστημα, θα φέρουν σε δεινή θέση και θα εξαθλιώσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, προκειμένου να θωρακιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.  

Γνωρίζει επίσης, ότι πολύ σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει τους αγώνες των εργαζομένων που θα έρθουν αναγκαστικά στο προσκήνιο, θα πολλαπλασιαστούν και θα μαζικοποιηθούν.

Γι αυτό θέλει να τους καταργήσει περιορίζοντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για να φιμώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να μπορεί να προωθεί χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα που διογκώνουν την εκμετάλλευση, μας εξαθλιώνουν και μας διαλύουν τη ζωή.

Όλοι εμείς, οι ένστολοι υπάλληλοι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, έχουμε ήδη όλα αυτά τα χρόνια αρκετά περιορισμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική μας δράση και στις διεκδικήσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών
Φώτο Αρχείου / Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών / ΕΑΚΠ

Είναι σίγουρο ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προωθηθούν νέοι περιορισμοί στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των στρατιωτικών.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περιορίσει σε μέγιστο βαθμό τη δυνατότητα που έχουμε για να αντιδρούμε και να διαμαρτυρόμαστε για την εντατικοποίηση της εργασίας μας, την απλήρωτη υπερεργασία, την έλλειψη μέτρων προστασίας κ.α. Θέλουν να καταργήσουν και στους ένστολους το δικαίωμα να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες στην υπηρεσία και καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους.  

Ήδη οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι των δήθεν «ανεξάρτητων» ψηφοδελτίων τους, διαδίδουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αναθεωρηθεί η δομή του συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα με τη δημιουργία αποκλειστικά περιφερειακών σωματείων σε όλη τη χώρα και την απαγόρευση σε ό,τι αφορά την ύπαρξη διαφορετικών ψηφοδελτίων και συνδυασμών, στις εκλογές και στην γενικότερη δράση των σωματείων.

Ιδιαίτερα εμείς στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (Ε.Α.Κ.Π) κατανοούμε απόλυτα ότι η συνδικαλιστική μας δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια δεν ενοχλεί μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά ενοχλεί και τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού γιατί καταδεικνύει ξεκάθαρα «την γύμνια τους», την συμβιβαστική στάση τους και την συνειδητή πλήρη απραξία τους σε ό,τι αφορά τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Πρόσφατο χαρακτηριστικό δείγμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον χώρο μας αποτελεί η στάση που κράτησαν όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4662/2020, ο χειρότερος νόμος στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία μας και την προσφορά της στον λαό και καταργεί όσα βασικά εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει στους πυροσβέστες. Το προεδρείο της πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), όλες οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων της, «έβαλαν πλάτη» για να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος,  ενώ αρκετοί από τα στελέχη τους τον επικρότησαν και βρήκαν θετικές τις διατάξεις του.

ΕΑΚΠ-Πυροσβέστες

Μόνο η Ε.Α.Κ.Π. αντέδρασε, κινητοποιήθηκε και πραγματοποίησε διαμαρτυρίες στην Βουλή και στο Υπουργείο, ενάντια στην ψήφιση και στην επιβολή του νόμου 4662, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «αναδιοργάνωσης» του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. 

Η διαχρονική αγωνιστική παρουσία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, δείχνει τον δρόμο σε όλους τους πυροσβέστες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυναμικά και ουσιαστικά, όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.  

Οι παλαιότεροι συνάδελφοι πρωτεργάτες του συνδικαλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στην αστυνομία, κατάφεραν και δημιούργησαν τα πρώτα συνδικαλιστικά σωματεία μέσα σε άλλες «μαύρες εποχές» για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες ανάλογες με την σημερινή, που απαγορευόταν όμως ολοκληρωτικά ο συνδικαλισμός στους ένστολους υπαλλήλους.

Αγωνίστηκαν και κατέκτησαν το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, αλλά και αρκετά από τα δικαιώματα που χάνουμε σήμερα. Δεν έπιασαν τόπο ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι διώξεις από τις τότε κυβερνήσεις και τις Φυσικές Ηγεσίες, εναντίον τους.   

Το δικαίωμα στους εργαζόμενους να συνδικαλίζονται και να αγωνίζονται για το δίκιο τους, δεν χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση, αλλά κατακτήθηκε και αυτό μέσα από πολύχρονους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιοι νόμοι όπως ο νόμος 4703 δεν έχουν εφαρμογή για το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, μαζί με τον λαό, έχουν τη δύναμη να ματαιώσουν στην πράξη την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων και να τις βάλουν οριστικά εκεί που είναι «η θέση τους», «στον σκουπιδοτενεκέ της της ιστορίας».

Δημήτρης Βλάχος

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου πυροσβεστών (Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Ηπείρου) με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Δείτε ακόμα...