Γιάνεζ Γιάνσα: «Η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα
Φώτο Αρχείου / Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα / Πηγή: European People’s Party (ΕΛΚ)

Νέα όξυνση του ευρωτουρκικού παζαριού ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, που μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του υποστήριξε ότι «η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο». Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας στην εξωτερική πολιτική, ο Γιάνσα ξεχώρισε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και με τη Ρωσία.

Μοχλό κλιμάκωσης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει και το Κυπριακό, όπου επανέρχονται μια σειρά από παλιά και νέα σχέδια για τους όρους διχοτόμησης του νησιού.

Παζάρια ΕΕ – ΗΠΑ και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στα τέλη του μήνα αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό (γίνεται τακτικά, κάθε 6μηνο), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η όποια πρόοδος έχει γίνει στις συνομιλίες των δύο πλευρών. Ήδη μια σειρά διαρροές σε σχέση με πιθανές αναφορές που θα έχει η σχετική έκθεση για «αυτοδιοικούμενες περιοχές» επιβεβαιώνουν τη διάθεση να βρεθεί «κοινό έδαφος» ώστε να προχωρήσει μία ακόμα διευθέτηση με ευρωατλαντικές «ευλογίες» στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο θα βρεθεί για επίσημη επίσκεψη την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Ιουλίου η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Διόλου τυχαία έκανε δήλωση και η Πρέσβης των ΗΠΑ στη λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ. Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις υποβοηθούμενες από τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθειες για συνέχιση των επίσημων διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού». Ενώ μιλώντας για τις πηγές φυσικού αερίου της Κύπρου τόνισε: «…οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις 2 κοινότητες».

Με πληροφορίες από Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...