Γιάννενα – Λάρισα: Καταγγελίες για προκλήσεις φασιστοειδών σε σχολεία

Σχολείο-Τμήμα
Πηγή: Eurokinissi

«Ως γονείς δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια φασιστών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέφει τις κτιριακές υποδομές που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με τον ιδρώτα των εργαζόμενων γονέων και του λαού μας, όταν μάλιστα αυτές οι υποδομές είναι ήδη εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους εδώ και χρόνια, από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών».

Τα παραπάνω τονίζει η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, σημειώνοντας ότι «εδώ και δυο βδομάδες βλέπουμε ομάδα/-ες “αγνώστων” να μπαίνουν σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις βραδινές ώρες και με πανομοιότυπο τρόπο, που παραπέμπει σε οργανωμένη συμμορία, να καταστρέφουν ολοσχερώς κουφώματα, έπιπλα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, να αδειάζουν τους πυροσβεστήρες, να κλέβουν υπολογιστές, να καταστρέφουν το αρχείο του σχολείου. Μέχρι στιγμής τα σχολεία που έχουν βανδαλιστεί είναι: 4ο και 5ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Πεδινής, 4ο Λύκειο και Λύκειο Κατσικά, 3ο ΕΠΑΛ».

Η Ενωση εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «σε κάποια από αυτά τα σχολεία οι δράστες αυτοαποκαλύπτονται, γράφοντας φασιστικά συνθήματα γνωστής εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και τα αρχικά του ονόματος στελέχους της. Επιπλέον, σε Λύκειο της πόλης, κατά τη διάρκεια πρόβας παρέλασης ακούστηκαν γνωστά φασιστικά – αλυτρωτικά συνθήματα από μαθητές».

Η Ενωση καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τα Μαθητικά Συμβούλια να αναλάβουν δράσεις μέσα στα σχολεία οι οποίες θα αποκαλύπτουν την εγκληματική δολοφονική φύση του φασισμού, θα αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της οργανωμένης δράσης και του συλλογικού αγώνα για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης, της φιλίας των λαών.

Τη δράση φασιστικών στοιχείων στο 10ο Λύκειο Λάρισας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες, στην πρόβα της παρέλασης του σχολείου για την 28η Οκτώβρη, προσπάθησαν να χαιρετήσουν με τον γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό και έλεγαν στους μαθητές ότι «όποιο χέρι δεν σηκώνεται» (εννοώντας ναζιστικά) «κόβεται». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιτεθούν σε μαθητή με καταγωγή από άλλη χώρα στον χώρο του σχολείου, ενώ σε συντονισμό με άλλα φασιστικά στοιχεία δεν δίστασαν να συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του ίδιου μαθητή, με συνθήματα και απειλές ενάντια σ’ αυτόν και στην οικογένειά του.

«Η δράση των φασιστών μέσα στα σχολεία κινείται στο έδαφος της πολιτικής που από τη μια εμπορευματοποιεί την Παιδεία, κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές, και από την άλλη κόβει τους μισθούς μας, τις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς. Σε αυτό το ίδιο έδαφος καλλιεργείται το ρατσιστικό – εθνικιστικό δηλητήριο», τονίζει η ΤΕ Λάρισας και καλεί τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Γονέων, τα 5μελή και 15μελή των σχολείων της πόλης να στήσουν τείχος στη δράση αυτών των ομάδων, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία τους.

Δείτε ακόμα...