Γιάννενα: Παραμονή Πρωτοχρονιάς απολύθηκαν οι καθαρίστριες των αστυνομικών τμημάτων

Παλιότερη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στα Γιάννενα
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου στα Γιάννενα / Πηγή: ΠΑΜΕ

Στις δουλεμπορικές εταιρείες καθαριότητας παραπέμπει η κυβέρνηση τις καθαρίστριες των αστυνομικών τμημάτων στα Γιάννενα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς απολύθηκαν αιφνιδιαστικά με την ηγεσία του υπ. Δημόσιας Τάξης να τις στέλνει στην ανεργία και να μην κάνει χρήση της νομοθετικής ρύθμισης για παράταση των συμβάσεών τους μέχρι τις 31 Μάρτη. 

Το γεγονός καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αναφέροντας συγκεκριμένα: 

«Ευχές για καλή χρονιά αντηχούν σε όλοι την χώρα, όμως για τις οικογένειες των εκατοντάδων καθαριστριών των αστυνομικών τμημάτων που απολύθηκαν αιφνιδιαστικά την τελευταία μέρα του χρόνου, τίποτα δεν φαντάζει αισιόδοξο. Με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να τις στέλνει στην ανεργία, οι καθαρίστριες αδυνατούν να συνεισφέρουν έστω και με τα 200 ευρώ ψίχουλα που αμείβονταν στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους.

Το υπουργείο επέλεξε εν μέσω πανδημίας να μην κάνει χρήση έστω και αυτής της ανεπαρκούς νομοθετικής ρύθμισης για παράταση των συμβάσεων μέχρι 31 Μαρτίου του νέου έτους για λόγους δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αγνοήθηκε για να προσφέρει η κυβέρνηση ακόμη ένα πρωτοχρονιάτικο δωράκι στις γνωστές “δουλεμπορικές” εταιρείας καθαριότητας που λυμαίνονται τον κλάδο σε βάρος τον εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών.

Στα Γιάννενα οι απολυμένες καθαρίστριες συναντήθηκαν παραμονές Πρωτοχρονιάς με την Ένωση Αξιωματικών Ιωαννίνων, θέλοντας να μεταφέρουν τα αιτήματά τους για την παράταση των συμβάσεών τους. Στη συνάντηση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου παρευρέθηκε ο γενικός γραμματέας Ηλίας Κώστας.

Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ότι η επιλογή ανάθεσης της καθαριότητας των αστυνομικών τμημάτων σε εργολαβική εταιρεία έχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζονται αυτά μόλις 2 μέρες την εβδομάδα, αντί 5 ημερών όπως ισχύει με το καθεστώς απασχόλησης των συμβασιούχων καθαριστριών. Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν οι καθαρίστριες, ο εργοδότης ανάδοχος προσέγγισε ορισμένες από αυτές ζητώντας τους να απασχοληθούν για 3,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή να αμείβονται με 70 και 80 ευρώ το μήνα, αμοιβή που δεν επαρκεί ούτε για την μετάβασή τους στα αστυνομικά τμήματα, αφού τα τελευταία είναι διασκορπισμένα δεκάδες χιλιόμετρα γύρω από τα Γιάννενα.

Μάλιστα όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο εργολάβος μπορεί να τηρήσει της συμβατικές του υποχρεώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού εξαιτίας και των αμοιβών πείνας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Προφανώς η κυβέρνηση εμμένει πιστή στο δόγμα της “ατομικής ευθύνης”, αφού όπως ειπώθηκε, πολλές φορές στο παρελθόν το προσωπικό τον αστυνομικών τμημάτων κλήθηκε είτε να καθαρίζει το ίδιο, είτε να μισθώνει καθαρίστρια με δικά του έξοδα.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με στόχο να θωρακίσουν την κερδοφορία των εργολαβικών εταιρειών από τη μια θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και από την άλλη διαμορφώνουν εργασιακές συνθήκες και αμοιβές Κίνας.

Η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται περιστασιακά. Με τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας μπροστά μας, ορθώνεται επίκαιρο το δίκαιο αίτημα για παράταση των συμβάσεων και μονιμοποίηση του προσωπικού.

Οι καθαρίστριες δεν παρακαλούν για δουλειά, απαιτούν το δικαίωμα τους για αξιοπρεπή ζωή. Οι ηρωίδες της πανδημίας δεν θα θυσιαστούν για τα κέρδη των δουλεμπόρων»

Πηγή: Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Δείτε ακόμα...