Γιατί συνεχίζει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων χωρίς αποζημίωση;

Πολεμικό Ναυτικό - Το πλήρωμα της Κανονιοφόρου Αήττητος (P268) - Τύπου "OSPREY HSY 56A"
Φώτο Αρχείου / Το πλήρωμα της Κανονιοφόρου Αήττητος (P268) – Τύπου “OSPREY HSY 56A” / Πηγή: Eurokinissi

Με επιστολή της προς τον Υπουργός Άμυνας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) επαναφέρει το ζήτημα των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, ο προληπτικός εγκλεισμός (καραντίνα) των υπηρετούντων στα Πολεμικά Πλοία προ αποστολών συνεχίζει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό του ΠΝ να στερούνται τις οικογένειές τους για μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους, να στερούνται ελεύθερου χρόνου και προσωπικής αναψυχής, να υπόκεινται σε άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με το προσφάτως εμβολιασμένο προσωπικό.

Μάλιστα, ο εν λόγω εγκλεισμός γίνεται χωρίς την αποζημίωση του προσωπικού.

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας:

ΘΕΜΑ : Μέτρα Προστασίας κατά της Μετάδοσης Κορωνοϊού στα Πολεμικά Πλοία – Αποζημίωση Προσωπικού

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με τα (α) και (β) σχετικά έγγραφά μας, από το Δεκέμβριο του 2020, σας είχαμε μεταφέρει την έντονη πικρία των υπηρετούντων στα Πολεμικά Πλοία συναδέλφων μας, σχετικά με την επταήμερη (7ήμερη) καραντίνα στην οποία υποβάλλονταν προς του απόπλου των πλοίων όπου υπηρετούσαν.

Το θέμα κατατέθηκε με τη (γ) σχετική ερώτηση στο Ελληνικό κοινοβούλιο, επί της οποίας απαντήσατε ότι για τον επιπλέον και αναγκαστικό ένδον εγκλεισμό του προσωπικού δεν προβλέπεται ούτε δικαιολογείται από την κείμενη νομοθεσία η καταβολή αποζημίωσης. Σήμερα αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επαφίεστε στην απάντησή σας μόνο στο «δεν προβλέπεται και δεν δικαιολογείται» χωρίς να αιτιολογείτε γιατί δεν δικαιολογείται η επί επτά (7) ημέρες συνεχόμενη εργασία προσωπικού χωρίς υπερωριακή αποζημίωση ή έστω μια υποτυπώδης αποζημίωση από τις ανελαστικές δαπάνες του ΓΕΝ, αλλά μας λυπεί το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνετε και κάποια πρωτοβουλία ώστε να προβλεφθεί για το μέλλον.

Παρά ταύτα και ενώ ακούμε και βλέπουμε ότι σιγά σιγά όλα τα μέτρα για την πρόληψη κατά της πανδημίας χαλαρώνουν, ο προληπτικός εγκλεισμός (καραντίνα) των υπηρετούντων στα Πολεμικά Πλοία προ αποστολών συνεχίζει επιβαλλόμενος και αναγκαστικά, όπως μας εγνώσθη με το (ε) σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένως. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι συνεχώς καταφθάνουν καταγγελίες στελεχών τα οποία διαμαρτύρονται για τα πλέον αυτονόητα, δηλαδή ότι με κριτήριο το μη εμβολιασμό τους ή τον εμβολιασμό/νόσηση πέραν του εξαμήνου:

– Στερούνται τις οικογένειές τους για μεγαλύτερο χρόνο σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους.

– Στερούνται ελεύθερου χρόνου και προσωπικής αναψυχής.

– Υπόκεινται σε άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με το προσφάτως εμβολιασμένο προσωπικό.

Θεωρούμε ότι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ναι μεν αφορούν το γενικό πληθυσμό και προσαρμόζονται στα Όπλα με βάση τις ιδιαιτερότητές τους, ωστόσο δεν είναι δυνατόν προ και μετά κάθε πολυήμερης αποστολής το προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία δεν δείχνει να έχει αντίστοιχη εφαρμογή εκτός ΕΔ.

Στην Ελληνική κοινωνία ακόμα και κατά τις ημέρες της έξαρσης του COVID-19, δεν είχε διαπιστωθεί ότι μη εμβολιασμένοι πολίτες τίθεντο σε προληπτική καραντίνα ανά πάσα στιγμή, ούτε φυσικά τους είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία υπό τους γενικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, για ποιον λόγο το προσωπικό του ΠΝ να αντιμετωπίζεται κατ΄ εξαίρεση με τέτοιο τρόπο;

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως:

– ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και τα παράπονα του προσωπικού του ΠΝ, το οποίο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Όπλου προέρχονται από πρόσθετη καταπόνηση από το περασμένο καλοκαίρι,

– επανεξεταστούν και ελαστικοποιηθούν  σε ρεαλιστική βάση οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της προληπτικής καραντίνας για τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων με συνυπολογισμό των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία,

– επανενεργοποιηθεί διαδικασία δήλωσης για εμβολιασμό για τα στελέχη του ΠΝ, ο οποίος να επισπευθεί κατά το δυνατόν και

– διοργανωθούν ενημερώσεις προς το προσωπικό με κύριο σκοπό την ορθή ενημέρωσή του, κυρίως προς αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επικρατεί.

Τέλος, εμμένουμε στο αίτημά μας και θεωρούμε μείζον το θέμα της μη αποζημίωσης του προσωπικού που εγκλείεται υποχρεωτικώς προ της οποιασδήποτε αποστολής, αφού ο εν λόγω εγκλεισμός είναι υπηρεσιακή διαταγή και όχι βούληση ενός/μίας εκάστου/της εκ των πληρωμάτων και σας προτρέπουμε είτε να προωθήσετε νομοθετική ρύθμιση ώστε η αποζημίωση τούτη να προβλεφθεί νομοθετικώς είτε (και μέχρι να συμβεί το προηγούμενο) να δοθεί στα πληρώματα αυτά αποζημίωση με τη διαδικασία των Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ).

Δείτε ακόμα...