Η άλλη όψη της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της «απελευθέρωσης» – εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων, της «εξωστρέφειας» της καπιταλιστικής οικονομίας, της εκτίναξης της έμμεσης φορολογίας για τα «ματωμένα πλεονάσματα», όπως και της διαμόρφωσης ζωνών με «τιμές Ευρώπης» λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού είναι και η εκτίναξη της ακρίβειας, που συνεχίζει να τρέχει με σπασμένα φρένα.
Ολα αυτά δηλαδή τα οποία σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις και τις «αυξήσεις» – κοροϊδία, που είναι πολύ πίσω ακόμα και από αυτόν τον πληθωρισμό, οδηγούν σε παραπέρα πετσόκομμα του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% (1,9%).
Θυμίζουμε πως τον Ιούλη – παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης των τιμών» που είχαν προηγηθεί για μια ακόμα φορά, ο πληθωρισμός έκανε και νέο άλμα κατά 2,7%. Ετσι, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 – Ιούλη 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιούλη 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε έναν χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), στα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνη – Ιούλη 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.
Στην εξίσωση μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις μπήκε τον προηγούμενο μήνα και το φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%. Ενώ οι αυξήσεις έφτασαν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία, αλλά και το 14% στα ασφάλιστρα υγείας, την ώρα που η πολιτική όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων σε Υγεία και Ασφάλιση στέλνει όλο και περισσότερους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Συνολικά τα στοιχεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αποτυπώνουν την «ψαλίδα» που ανοίγει διαρκώς ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τη δυνατότητα αυτές να ικανοποιηθούν.
«Πρωταθλητές» στις αυξήσεις είναι τα εισιτήρια σε μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. κατά 97%, τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού κατά 66,9% και εισιτήρια εσωτερικού κατά 32,7%, το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ. κατά 30,8%, το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης κατά 14%.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, έχει προχωρήσει και στην αύξηση στην τιμή πώλησης σε 1.000 και πλέον φάρμακα, από 1% έως και 500%, με τον εκβιασμό ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, θα αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά, επειδή δεν παίρνουν το κέρδος που θέλουν.
Ενώ γίνεται «προετοιμασία εδάφους» για νέες μεγάλες αυξήσεις από Σεπτέμβρη, λόγω των νέων μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και πιθανόν και στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια, κι ενώ την ίδια ώρα ανατιμήσεις προετοιμάζονται και σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα λόγω και των πρόσφατων καταστροφών στον Μαραθώνα από τις πυρκαγιές. Προς νέες μεγάλες αυξήσεις δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνοντας και νέο «άλμα» κατά 4,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον περασμένο μήνα, αύξηση που με μαθηματική ακρίβεια θα «μεταφραστεί» και σε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.
Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο ντορό αφήνοντας άθικτη την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με ανακοινώσεις για παράταση των μέτρων – φιάσκο για τον δήθεν έλεγχο των τιμών, ανακοινώσεις για ένα ακόμα …καλάθι – καπαμά, αυτήν τη φορά για τα σχολικά είδη που επί της ουσίας θα επιδοτεί με τα λεφτά του λαού πάλι τους τζίρους των μεγαλοεπιχειρηματιών, και «νουθεσίες» όπως αυτή του υπουργού Ανάπτυξης, Θεοδωρικάκου, για «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους στα σχολικά είδη», με τις οποίες γελάνε και τα τσιμέντα…
Συνολικά άλλωστε μέσα σε μια τριετία, από το 2020 ως το 2023, αγαθά και υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί κατά 18,24%, βυθίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα στα τάρταρα. Κι αυτό βέβαια ως «μέσο όρο», αφού οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη για το λαϊκό νοικοκυριό έχουν εκτιναχθεί πολύ παραπάνω. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά σειρά κατάταξης τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού έχουν αυξηθεί κατά 151,94%, το ελαιόλαδο κατά 138,20%, τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού κατά 73,23%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 57,36%.