Γκαμπόν: Ο στρατηγός Γκεμά ορκίστηκε «μεταβατικός πρόεδρος»

Ο στρατηγός Μπρις Ολιγκί Γκεμά

Ο στρατηγός Μπρις Ολιγκί Γκεμά, ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Γκαμπόν Αλί Μπονγκό Οντιμπά, ορκίστηκε σήμερα «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, δεσμευόμενος να «παραδώσει την εξουσία στους πολίτες» με «ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές» μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τη διάρκειά της.

Ο στρατηγός ζήτησε τη συμμετοχή όλων των «δραστήριων δυνάμεων του Έθνους» για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, «το οποίο θα υιοθετηθεί με δημοψήφισμα» και τη δημιουργία «θεσμών που θα σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», ενώ ζήτησε επίσης τη σύνταξη νέου εκλογικού και ποινικού κώδικα.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, «σκοπεύουμε να παραδώσουμε την εξουσία στους πολίτες, διοργανώνοντας ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές», σημείωσε επίσης κατά την ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του ως μεταβατικού προέδρου ενώπιον των δικαστών του απερχόμενου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Γκεμά δεσμεύτηκε επίσης να «δώσει αμνηστία στους κρατούμενους συνείδησης» και «να διευκολύνει την επιστροφή όλων όσοι βρίσκονται στην εξορία».

Ο στρατηγός Γκεμά εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την καταδίκη του πραξικοπήματος από «τους διεθνείς θεσμούς», σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικοί έδρασαν για να αποφευχθεί μια «αιματοχυσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...