Γκαμπόν: Ο στρατός προχώρησε σε πραξικόπημα ακυρώνοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Γκαμπόν

Ο στρατός της Γκαμπόν ανακοίνωσε την ακύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και τη διάλυση των θεσμών εξουσίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι στρατιώτες της Γκαμπόν ανακοινώνουν στην τηλεόραση την ακύρωση των εκλογών και τη διάλυση των θεσμών», ανέφερε το τηλεοπτικό μήνυμα.

Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να βάλουν τέλος στο ισχύον καθεστώς στη χώρα. Στην πρωτεύουσα της χώρας, Λιμπρεβίλ, σύμφωνα με το France-Presse, ακούγονται πυροβολισμοί.

«Όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας καταλύονται, η κυβέρνηση, η Γερουσία, η Βουλή, το Συνταγματικό Δικαστήριο. Καλούμε τον πληθυσμό να μείνει ήρεμος (…) και διαβεβαιώνουμε προς είμαστε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεων της Γκαμπόν έναντι της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες, που έκαναν επίσης γνωστό πως κλείνουν τα σύνορα «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ο σημερινός πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο Οντίμπα, επανεξελέγη αρχηγός του κράτους, αφού κέρδισε το 64,2% των ψήφων.

Νωρίτερα, οι αρχές της Γκαμπόν ανέστειλαν τη μετάδοση του γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού RFI (Radio France Internationale) και του τηλεοπτικού καναλιού France24. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπλοκαρίστηκε.

Η Γκαμπόν, παράκτιο κράτος στην κεντροδυτική Αφρική, είναι η τελευταία από μία σειρά χωρών της περιοχής που βρέθηκαν αντιμέτωπες με στρατιωτικό πραξικόπημα. Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας είχαν βρεθεί προηγουμένως σε ανάλογη κατάσταση, μεταξύ άλλων και ως αποτέλεσμα των έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μαίνονται στην αφρικανική ήπειρο, μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ από τη μία και Ρωσία-Κίνα από την άλλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...