Γνωμοδότηση Ντογιάκου: Ενισχύει το “σκοτεινό” θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισήδωρος Ντογιάκος στο Προεδρικό Μέγαρο. Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023
Φώτο Αρχείου / Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισήδωρος Ντογιάκος στο Προεδρικό Μέγαρο. Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 / Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Γνωμοδότηση με την οποία υλοποιείται και ενισχύεται περαιτέρω ο αντιδραστικός νόμος της ΝΔ, που θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών – παρακολουθήσεων, δημοσιοποίησε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ) κατόπιν επίσκεψης κλιμακίου της ΑΔΑΕ στην εταιρεία.

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος». Και προσθέτει: «Μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλέφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο έγινε. Κατά συνέπεια, δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στοιχεία άλλα πρόσωπα πλην του θιγόμενου». Στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά και σε σειρά διατάξεων που επισύρουν ποινές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα δέκα χρόνια κάθειρξης, για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

ΚΚΕ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου υλοποιεί και ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων

Σε σχόλιό του για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το “σκοτεινό” θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του.

Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το “φύλλο συκής” του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Ένοχος για την ενίσχυση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου

Με αφορμή την παρέμβαση Ντογιάκου ξέσπασε αντιπαράθεση τόσο με τον πρόεδρο της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμo, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ξιφουλκούν ως …υπερασπιστές του Συντάγματος που κατοχυρώνει τις δήθεν «ανεξάρτητες αρχές». Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του έσπευσε δημαγωγικά να δηλώσει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και να καλέσει τον Ντογιάκο να τον συλλάβει, επειδή ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ερευνήσει τα στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτικών και στρατιωτικών. Βέβαια, ο «υπέρμαχος της δημοκρατίας» πρώην πρωθυπουργός, επί της κυβέρνησής του, όταν αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν το τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε ότι …δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της αντιπολίτευσης να βάζει πλάτη για τη συγκάλυψη της υπόθεσης, και ενώ προηγουμένως έβαλε το «λιθαράκι» του στην ενίσχυση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου.

Intellexa: Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αποκαλύπτει ότι η εταιρεία «Intellexa» την περίοδο 2021 – 2022 όχι μόνο πούλησε το λογισμικό παρακολούθησης «Predator» και το κατασκοπευτικό όχημα της εταιρείας, εξοπλισμένο με τεχνολογία υποκλοπών, στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, αλλά και ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία της «Intellexa» στην Αθήνα, με τις πρεσβείες Ελλάδας και Μπαγκλαντές να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με αυτήν την «εκπαίδευση».

Δείτε ακόμα...