Γονείς – Εκπαιδευτικοί – Μαθητές: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…»

Τάξη 6ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας - 25 μαθητές ανα τάξη με ευθύνη της Υπουργού της ΝΔ Ν. Κεραμέως
Φώτο Αρχείου / 11/1/2020 – Τάξη 6ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας – 25 μαθητές ανά τάξη με ευθύνη της Υπουργού της ΝΔ Ν. Κεραμέως / Πηγή: Eurokinissi

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…» είναι η φράση που καταγράφει την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να λάβει υπόψη τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Δεύτερη μέρα που είναι ανοιχτά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη παρά μόνο το άνοιγμα των παραθύρων (όπου αυτά υπάρχουν) και η χρήση μάσκας σε αίθουσες γεμάτες έως και με 25 μαθητές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καλούνται να έχουν μαζί τους και κουβέρτες!

Στις παρακάτω φωτογραφίες η τάξη του 6ου Δημοτικού Γλυφάδας με 25 μαθητές και τον δάσκαλο:

Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι πολλά και από πολλές περιοχές της χώρας. Παραθέτουμε 4 από αυτά.

Γιάννενα

Στα Γιάννενα, η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών αναφέρει σε ανακοίνωση: «Αλήθεια στις τάξεις των 10 και 15 τετραγωνικών μέτρων αρκετών Νηπιαγωγείων (όπως π.χ. του 7ου Νηπιαγωγείου) ή τις τάξεις του 24ου Δημοτικού Σχολείου και άλλων σχολείων που δεν έχουν καν παράθυρα, τι προληπτικά μέτρα μπορούν να παρθούν; Τι θα γίνει τις βροχερές μέρες -που στην πόλη μας είναι πάρα πολλές- στην πλειοψηφία των σχολείων που δεν υπάρχουν υπόστεγα για διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο; Πού θα βγαίνουν τα παιδιά διάλειμμα; Αν αυτό δεν είναι κρατική ανευθυνότητα και αναλγησία, τότε τι είναι;». Απαντήσεις δεν δίνονται από το υπουργείο!

Φλώρινα

Στη Φλώρινα, σε σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωση, «διαπιστώθηκε η ανεπάρκεια σε προστατευτικά υλικά, αφού ζητήθηκε να παρέχονται περισσότερα σε ποσότητα, διαπιστώθηκε η έλλειψη σχολικών φυλάκων, επιστατών, σχολικών τροχονόμων, διαπιστώθηκε η αδυναμία κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό, μια καθαρίστρια για κάθε σχολική μονάδα».

Μενίδι

Στο Μενίδι, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς καθαρίστριες, λόγω της απόλυσης συμβασιούχων! Για το σοβαρό αυτό θέμα έγινε διαμαρτυρία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής.

Καισαριανή

Στην Καισαριανή, είναι ακατάλληλα τα αντισηπτικά που στάλθηκαν στα σχολεία. Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» και καλεί τη δημοτική αρχή να φέρει κατάλληλα.

Η Κεραμέως επισκέφθηκε το πιο μικρό σε δυναμικότητα σχολείο!

Όλα καλώς καμωμένα τα είδε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που επισκέφθηκε σχολεία τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους. Όμως, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης, η Νίκη Κεραμέως και η κυβερνητική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν το «πιο μικρό σε δυναμικότητα σχολείο, αποφεύγοντας επιδεικτικά όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που τα τμήματά τους ασφυκτιούν με 25 μαθητές και Γενάρη μήνα κάνουν μάθημα με ανοικτά παράθυρα».

Προσθέτει ακόμα πως «ούτε φυσικά τόλμησαν να επισκεφτούν το τμήμα του Νηπιαγωγείου που φιλοξενείται στο παλιό κτίριο (του συγκεκριμένου σχολείου) αφού οι μαθητές του δεν χωράνε στο Νηπιαγωγείο τους. Ούτε βέβαια έδειξαν να τους νοιάζει ότι σήμερα υπήρξε σχολείο που δεν εμφανίστηκε καθαρίστρια».

Δείτε ακόμα...