Γουατεμάλα: Άρχισε η εκκένωση περιοχών που απειλούνται από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο

Πάνω από χίλιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα χθες Πέμπτη από τα σπίτια τους μετά την είσοδο σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας του ηφαιστείου Φουέγκο, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, του πιο ενεργού σε όλη την κεντρική Αμερική, σύμφωνα με τις αρχές.

Η έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε χθες Πέμπτη το πρωί και πυροκλαστικές ροές εντοπίστηκαν στις πλαγιές του Φουέγκο, εγείροντας ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού κοινοτήτων κοντά στον κρατήρα.

Συνολικά 1.054 κάτοικοι πέντε κοντινών χωριών απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας εθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών (CONRED). Σύμφωνα με την CONRED, περίπου 130.000 άνθρωποι απειλούνται από την έκρηξη του Φουέγο, που φθάνει τα 3.763 μέτρα υψόμετρο και απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας (INSIVUMEH), ο Έντουιν Ρόχας, ανέφερε πάντως χθες βράδυ «αποκλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας».

Η στήλη που υψώθηκε στον ουρανό από τον κρατήρα, αποτελούμενη από αέρια και ηφαιστειακή τέφρα, «έφθασε σε ύψος 6.000 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας», ανέφερε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία.

Την προηγούμενη φορά που είχε εισέλθει σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας το ηφαίστειο Φουέγο, τον Δεκέμβριο του 2022, το διεθνές αεροδρόμιο της Γουατεμάλας είχε χρειαστεί να κλείσει, όπως και πολυσύχναστος δρόμος που συνδέει την τουριστική πόλη Αντίγουα με το νότιο τμήμα της χώρας. Την 3η Ιουνίου 2018, ηφαιστειακή έκρηξη ακολουθούμενη από την έκλυση πυροκλαστικών ροών είχε αποτέλεσμα να σβηστεί από τον χάρτη η κοινότητα Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και μέρος δρόμου προς την κοντινή πόλη Αλοτενάνγκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...