Γουατεμάλα: Επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και συναθροίσεων

Αστυνομικοί στη Γουατεμάλα - Κεντρική Αμερική
Φώτο αρχείου / Αστυνομικοί στη Γουατεμάλα – Κεντρική Αμερική / Πηγή: UNSPLASH – @sakgraphy

Με επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και συναθροίσεων στο νομό Ισαβάλ, στη Γουατεμάλα ο πρόεδρος της χώρας, απαντά στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά της λειτουργίας μεταλλείου.

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κεντρικό δρόμο στην πόλη Ελ Εστόρ εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον της λειτουργίας του μεταλλείου νικελίου «Fenix». Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεταλλείο, η Pronico, είναι θυγατρική του ελβετικού ομίλου «Solway Investment».

Η διένεξη κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση έχει στείλει δυνάμεις του στρατού σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι κινητοποίησης και να ανοίξει το μεταλλείο, σε αντίθεση με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταρχήν διάρκειας 30 ημερών, προβλέπει ιδίως την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. και απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Ο συντηρητικός αρχηγός του κράτους διευκρινίζει πως αποφάσισε την επιβολή του μέτρου εξαιτίας «ενεργειών που πλήττουν τη δημόσια τάξη, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια των κατοίκων» καθώς «οπλισμένες ομάδες» εμποδίζουν «την ελευθερία κίνησης του πληθυσμού».

Να σημειωθεί ότι το 2019, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δώσει εντολή η μεταλλευτική εταιρεία να αναστείλει τη δραστηριότητά της εξαιτίας της έλλειψης διαβούλευσης με την κοινότητα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...