Γουατεμάλα: Η αστυνομία διέλυσε καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ

Η αστυνομία της Γουατεμάλας διέλυσε σήμερα το καραβάνι των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την Ονδούρα οι οποίοι είχαν αποκλείσει έναν δρόμο, αφού τους σταμάτησαν στην πορεία τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος των 4.000 ανθρώπων που από το Σάββατο «είχαν μπλοκάρει τον δρόμο».

Το καραβάνι των 9.000 ανθρώπων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή από το Σαν Πέδρο Σούλα, τη βιομηχανική καρδιά της Ονδούρας. Αναγκάστηκαν να σταματήσουν την Κυριακή στο Βάντο Όντο της Γουατεμάλας, έχοντας διασχίσει μόλις 50 χιλιόμετρα στο έδαφος της χώρας αυτής. Αστυνομία και στρατός τους σταμάτησαν βίαια, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και γκλομπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει εντολή να σταματήσουν το καραβάνι.

Οι 4.000 μετανάστες παρέμειναν στον δρόμο αυτόν, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η άδεια να συνεχίσουν. ’Αλλοι σκόρπισαν στη χώρα ενώ πάνω από 1.500, μεταξύ των οποίων και 208 παιδιά, επέστρεψαν πίσω στην Ονδούρα. Περίπου 800 έχουν μπλοκαριστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα χωριό κοντά στο Βάντο Όντο.

Πάνω από 12 καραβάνια προσφύγων και μεταναστών επιχείρησαν να φτάσουν από την Ονδούρα στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, όμως όλα βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό. Την περασμένη Παρασκευή ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, ένα μέτρο που είχε λάβει για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019. Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει την «παράνομη είσοδο» των καραβανιών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...