Γουατεμάλα: Νέες διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Σημαία Γουατεμάλα - Guatemala

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Γουατεμάλα την Κυριακή για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Αλεχάντρο Γιαματέι, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2021. 

«Καλύτερα να πεθάνω εξεγερμένος παρά να ζω σαν σκλάβος» και «έξω ο Γιαματέι», έγραφαν κάποια από τα πανό που κράταγαν διαδηλωτές, οι οποίοι συνέκλιναν στη μεγαλύτερη πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος προβλέπει καθήλωση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια.

Το Σάββατο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με δύο δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας, το «Σαν Χουάν δε Διός» και το «Ρούζβελτ», περίπου πενήντα διαδηλωτές εισήχθησαν τραυματισμένοι, ανάμεσά τους ένας σε σοβαρή, πάντως σταθερή, κατάσταση.

Οργή για τον νέο προϋπολογισμό

Το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία των εδρών καταλαμβάνουν κόμματα της συμπολίτευσης και συγγενικοί σχηματισμοί, υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, που προβλέπει δαπάνες 12,8 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 25% από αυτές του 2020.

Όμως στην πλειονότητά τους τα κεφάλαια που θα δαπανηθούν θα διατεθούν για έργα υποδομών, που θα ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα. Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει αύξηση των πιστώσεων ούτε για την Υγεία, ούτε για την Παιδεία, ούτε για την καταπολέμηση της φτώχειας και του παιδικού υποσιτισμού, την ίδια ώρα που το ένα παιδί στα δύο ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών υποσιτίζεται, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...