ΓΣ ΟΗΕ: Νέα κατηγορηματική καταδίκη των ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Κούβας

Ηνωμένα Έθνη: Ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κούβα
(Φωτό αρχείου) / Ηνωμένα Έθνη: Ψηφοφορία για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κούβα, Νοέμβρης 2019

Για άλλη μια χρονιά το ψήφισμα που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του εγκληματικού χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου.

185 χώρες ψήφισαν υπέρ, μόνο 2 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ) και 2 απείχαν (Ουκρανία, Βραζιλία), ενώ εκπρόσωποι 4 χωρών δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Το ψήφισμα αυτό κατατίθεται τα τελευταία 30 χρόνια από την κουβανική κυβέρνηση, που με εμπεριστατωμένο τρόπο καταγγέλλει τον απάνθρωπο αποκλεισμό και τις τεράστιες επιπτώσεις του στον κουβανικό λαό.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, εξέθεσε τα τελευταία, επικαιροποιημένα στοιχεία του αποκλεισμού για την περίοδο Αύγουστος 2021 – Φλεβάρης 2022, τα οποία καταγράφουν το τεράστιο κόστος που σημαίνει για τον κουβανικό λαό η βάρβαρη αυτή πολιτική, που επιδεινώθηκε και την περίοδο της πανδημίας. Εγινε αναφορά σε ζημιά στην κουβανική οικονομία – μόνο γι’ αυτήν την περίοδο – ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, δηλαδή 49% πάνω από τις αντίστοιχες ζημιές της περιόδου Γενάρης – Ιούλης 2021.

Τους 14 πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που διατήρησε τις 240 επιπρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Κούβα είναι 6,3 δισ. δολάρια, δηλαδή 454 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο τον μήνα.

Οι ζημιές στα πάνω από 60 χρόνια αποκλεισμού φτάνουν τα 154,2 δισ. δολάρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον απαράδεκτο νόμο Χελμς – Μπάρτον, που έχει εξωεδαφικό χαρακτήρα και επιβάλλει κυρώσεις σε τρίτες χώρες που θέλουν να έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κούβα, ή που θέλουν να εξάγουν προϊόντα, αν αυτά περιέχουν πάνω από 10% ανταλλακτικά που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Επίσης καταγγέλθηκε η αυθαίρετη και αδικαιολόγητη ένταξη της Κούβας στον κατάλογο των «κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας», του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία επέβαλε ο Τραμπ και διατηρεί ο Μπάιντεν.

Δεκάδες ομιλητές στη ΓΣ του ΟΗΕ στηλίτευσαν τη βάρβαρη πολιτική των ΗΠΑ και τις κάλεσαν να σεβαστούν τη σχεδόν ομόφωνη απαίτηση για τερματισμό του αποκλεισμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...