Η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν σε χορογραφία του Μπεζάρ

Μια ξεχωριστή παράσταση που έμεινε στην ιστορία φέρνει το «Christmas Theater On Line» στις 9 – 12 Απρίλη: Το Μπαλέτο Μπεζάρ μαζί με το Μπαλέτο του Τόκιο παρουσιάζουν με ζωντανή ορχήστρα και χορωδία την μοναδική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ για την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν. Τους συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Ζούμπιν Μέτα και η χορωδία Ritsuyukai. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζιλ Ρομάν.

Η συναρπαστική παράσταση του Μωρίς Μπεζάρ για την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν έχει γοητεύσει το κοινό παγκοσμίως από το 1964 που την δημιούργησε ο σπουδαίος χορογράφος του 20ού αιώνα, δίνοντας με 250 χορευτές και μουσικούς το μήνυμα συμφιλίωσης των λαών και αλληλεγγύης των ανθρώπων. «Η 9η Συμφωνία δεν είναι μόνο ένα μπαλέτο, αλλά η βαθιά ανθρώπινη συμμετοχή σε ένα έργο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και το οποίο δείχνει τη βαθιά σύνδεση κάθε ζωντανού πλάσματος με τη φύση και τη ζωή», δήλωσε ο Μωρίς Μπεζάρ, μετά τις πρώτες θριαμβευτικές παραστάσεις της 9ης Συμφωνίας.

Ο Ζιλ Ρομάν, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπεζάρ, επαναλαμβάνει το μανιφέστο του χορογράφου για το αριστούργημα του Μπετόβεν που κορυφώνεται με την «Ωδή στη Χαρά» του Σίλερ, το οποίο επανήλθε με αφορμή την 250ή επέτειο της γέννησης του σπουδαίου συνθέτη.

Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν χορογραφήθηκε από τον Μωρίς Μπεζάρ το 1964 και έκανε πρεμιέρα στο «Cirque Royal» στις Βρυξέλλες. Από τότε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο χιλιάδες φορές και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Η συγκεκριμένη παράσταση που παρουσιάζεται τώρα διαδικτυακά έκανε πρεμιέρα το Νοέμβρη του 2014 στο Τόκιο.

Ο Μπεζάρ σε αυτό το μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις περιγράφει τη Γη ως τον αγώνα για την επίτευξη ενός ιδανικού, τη φωτιά ως τη χαρά των ανθρώπων, το νερό ως τη δύναμη της αγάπης και τον αέρα ως τη θέληση για ελευθερία, χρησιμοποιώντας αντίστοιχες χρωματικές παλέτες (καφέ, κόκκινο, λευκό και πορτοκαλί/κίτρινο) που αντανακλούν αυτά τα στοιχεία. Όλα πραγματοποιούνται σε ένα εντυπωσιακό σχέδιο δαπέδου που θυμίζει ένα ουράνιο διάγραμμα που είναι γεμάτο γεωμετρικά μοτίβα, γραμμές και κύκλους διαφορετικών διαμέτρων.

Σε αυτή την παράσταση το Μπαλέτο του Τόκιο εκτελεί το πρώτο στοιχείο (Γη), το Bejart Ballet Lausanne το δεύτερο και το τρίτο (Φωτιά και Νερό), ενώ το τέταρτο στοιχείο (Αέρας) παρουσιάζεται και από τα δύο μπαλέτα μαζί.

Διάρκεια 90 λεπτά.

Παραστάσεις: Παρασκευή 9/4 στις 20.00, Σάββατο 10/4 στις 16.00 και στις 20.00, Κυριακή 11/4 στις 16.00 και στις 20.00, Δευτέρα 12/4 στις 20.00.

Εισιτήριο 15 ευρώ στο viva.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...