Η ’Αγκυρα ανέβαλε επ’ αόριστον προγραμματισμένη συνάντηση με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας εκδηλώνονται νέες τριβές γύρω από το θέμα της έγκρισης της ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς η τουρκική κυβέρνηση παζαρεύει ανταλλάγματα για τη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας. Αφορμή στάθηκε «συγκέντρωση» που οργανώθηκε στη Στοκχόλμη στη διάρκεια της οποίας ο Δανός ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν έκαψε το Κοράνι, όπως είχε προαναγγείλει. Η Αγκυρα είχε ζητήσει να ανακληθεί η άδεια των σουηδικών αρχών για την εν λόγω «συγκέντρωση», κάτι που δεν έγινε.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Αμυνας Πολ Γιόνσον στην Τουρκία στις 27 Ιανουαρίου έχασε το νόημα και τη σημασία της, οπότε την ακυρώσαμε».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην «υποστήριξη» της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...