Η Αγκυρα κλιμακώνει το παζάρι με «Ανατολή» και «Δύση», με πολύπλευρες συνέπειες και για τις ισορροπίες στη Μεσόγειο

«Οταν η κυβέρνηση μιας χώρας λέει πως κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα, θεωρώ ότι βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφορικά με τα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στους BRICS, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RBC, είπε ότι αν και η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, «δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να απαγορεύει σε χώρες που είναι μέλη ορισμένων οργανισμών να έχουν σχέσεις με τους BRICS», αναδεικνύοντας τις προσδοκίες που δημιουργεί στη Μόσχα (και όχι μόνο) το παζάρι που η Αγκυρα επιδιώκει με «Δύση» αλλά και «Ανατολή».

Με φόντο τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι «η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, με κύρος και αποτελεσματική χώρα, εάν βελτιώνει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», ο Λαβρόφ επέκρινε όσους δίνουν «σαφή οδηγία προς την Τουρκία που λέει ότι εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις» και κατηγόρησε τη «Δύση» για «πρακτικές ναζισμού».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της Μόσχας και γενικά των BRICS είναι «να εξορθολογίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μελών των BRICS και των χωρών που δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για να συνεργαστούν με την ένωση αυτή. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 30 τέτοιες χώρες. Αυτό είναι μια πραγματική αντανάκλαση της πολυπολικότητας».

Θυμίζουμε ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει στο Καζάν τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, από 20 έως 24 Οκτώβρη, όπου έχει κληθεί να πάρει μέρος και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι BRICS συγκροτήθηκαν το 2006 από Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, ενώ το 2010 προσχώρησε και η Νότια Αφρική. Στην περσινή Σύνοδο ακολούθησε η επίσημη ένταξη και του Ιράν, ενώ αντίστοιχη πορεία έχει δρομολογηθεί για Αίγυπτο, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σκληρό παζάρι της Αγκυρας για τη Μεσόγειο

Ολα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη οξύνει το παζάρι για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και όλη τη Μεσόγειο, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» την Παρασκευή μετέδωσε ότι «τελικός στόχος με την Αίγυπτο είναι η συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ σε δικό του ρεπορτάζ, το HABER GLOBAL σημείωσε ότι η συμφωνία που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα «έγινε την περίοδο που οι δικές μας σχέσεις δεν ήταν καλές με την Αίγυπτο», συμπληρώνοντας ότι όπως η Τουρκία δεν έχασε χρόνο για να «κλείσει» ενεργειακές συνεργασίες με τη Λιβύη, αντίστοιχα θα προτάξει τώρα να κάνει και με την Αίγυπτο.

Ο ακαδημαϊκός και συνεργάτης της «δεξαμενής σκέψης» SETA Μουράτ Ασλάν δήλωσε ότι «η υπογραφή συμφωνίας (της Αιγύπτου) με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου αντί για την Τουρκία προκάλεσε και την απώλεια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (…) Η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να καθίσει και να συζητήσει με τη Λιβύη και την Τουρκία. Τώρα, μια επιλογή είναι η Αίγυπτος να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες με τους Ελληνοκυπρίους και τους Ελληνες. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Η δεύτερη επιλογή είναι να τραβήξουμε μια γραμμή σε περιοχές που δεν είναι σε αμφισβήτηση με την Τουρκία, διατηρώντας τες. Αυτό φαίνεται λογικό για την Αίγυπτο αυτήν τη στιγμή. Εάν πρόκειται να αποτραπούν οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υποστηρικτών της και της Τουρκίας, τότε πρέπει να γίνει μια συνολική συμφωνία. Το συμφέρον της Αιγύπτου τώρα είναι να συνάψει μια συμφωνία που θα μεγιστοποιήσει την υπάρχουσα αποκλειστική οικονομική ζώνη…».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...