Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο

Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου / Πηγή: ΚΟΜ.ΕΠ.

Σήμερα Δευτέρα, ανήμερα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο, κύκλοι της αιγυπτιακής διπλωματίας, ‘υπενθυμίζουν’ τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Ενώ παράλληλα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας», δήλωσαν διπλωματικές πηγές. «Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», συμπλήρωσαν.

Θυμίζουμε οτι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Arab News, η τουρκική δραστηριότητα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες – ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο – καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Πηγή: Arab News

Δείτε ακόμα...