Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις

Η Αλβανία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της, όπως ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Έντι Ράμα.

Η πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα έλαβε επίσημη ειδοποίηση με την οποία απαιτείται το σύνολο του προσωπικού, διπλωματικό, τεχνικό, διοικητικό και προσωπικό ασφαλείας να εγκαταλείψει το αλβανικό έδαφος σε 24 ώρες.

Ο Ράμα κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά των ψηφιακών υποδομών της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την καταστροφή τους, που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία, μετά την αποδοχή εκ μέρους της Αλβανίας αιτήματος των ΗΠΑ να υποδεχθεί στο έδαφός της Ιρανούς αντικαθεστωτικούς. Μάλιστα, για τη φιλοξενία των περίπου 3.000 Ιρανών αντικαθεστωτικών, έχει κατασκευαστεί κοντά στα Τίρανα μία πόλη που ονομάζεται Ashraf 3 και την οποία επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Τον Δεκέμβρη 2018, τέσσερις Ιρανοί διπλωμάτες στα Τίρανα, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής, απελάθηκαν από την Αλβανία κατηγορούμενοι για «δραστηριότητες επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια».

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «θα λάβουν επιπλέον μέτρα ώστε το Ιράν να λογοδοτήσει» μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Αλβανίας.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη καταδίκασε σήμερα την απόφαση των Τιράνων, απορρίπτοντας ως «αβάσιμους» τους λόγους που επικαλέστηκε η αλβανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...