Η ΑΝΕΑΕΔ για τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ εντείνονται οι πολύνεκρες μάχες μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου.

Εκφράζουμε ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που οι κυβερνήσεις τους οδήγησαν στο σφαγείο του πολέμου. Η εθνικιστική υστερία των πολεμικών ιαχών δεν πρέπει να σκεπάσει τη συλλογική μνήμη των δύο λαών, που για δεκαετίες ζούσαν αδελφωμένοι.

Για την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) είναι ολοφάνερο πλέον ότι ένα χρόνο μετά, η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας κλιμάκωσης των ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος και την ευρύτερη περιοχή. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί οδήγησαν σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διαρκεί ήδη ένα χρόνο και ο οποίος προετοιμάστηκε από αρκετά χρόνια πριν. Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για το αίμα και τις καταστροφές!

Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο!

Στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συμμετέχουν οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ, η χώρα στέλνει πακέτα οπλισμού στην Ουκρανία, ενώ συζητήσεις διεξάγονται για να σταλεί και το σύστημα των S-300, ακόμα και βαριά άρματα Leopard, αδυνατίζοντας αντικειμενικά την άμυνα της χώρας. Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων και πολεμικά πλοία παίρνουν μέρος σε συνοδείες, αμερικανονατοϊκών μονάδων κρούσεως, συνεκπαιδεύονται μαζί τους, διατηρώντας ετοιμότητα άμεσης επέμβασης στον πόλεμο. Συχνά διασταυρώνονται με ρωσικές μονάδες.

Ήδη Διμοιρία Αντιαρματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει στο νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «Σχηματισμό Μάχης» στη Βουλγαρία κόντρα στη Ρωσία, αναβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται. Εντωμεταξύ ο λαός ήδη πληρώνει υπέρογκα ποσά για τους εξοπλισμούς, ενώ υφίσταται και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Δεν μας διαφεύγει ότι ο πόλεμος επιδείνωσε την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, που ήδη προϋπήρχαν.

Η Τουρκία, παρά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εντείνει τις διεκδικήσεις της. Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία παρουσιάζεται μείωση της σχετικής έντασης, που όπως εκτιμάται είναι παροδική. Ήδη με διάφορες δηλώσεις, ανάμεσά τους και η πρωθυπουργική αναφορά στα νησιά του Αιγαίου, ως «ΝΑΤΟικά νησιά», προετοιμάζεται το έδαφος για την «συνδιαχείρηση» και «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο. Οι καταστάσεις αυτές όμως σημαίνουν συμβιβασμούς και υπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σε ένα παζάρι χωρίς αρχές!

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό!

Εμείς, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωρίζοντας ίσως καλύτερα από τους περισσότερους να εκτιμάμε την υπέρτατη αξία της ειρήνης, καλούμε όλους :

  • Να μη διαλέξουν στρατόπεδο ανάμεσα στους αντίπαλους ιμπεριαλιστές!
  • Να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αιτίες που τον γεννούν, αλλά και τις κυβερνήσεις, που επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο.

Συνάδελφοι,

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων(ΑΝΕΑΕΔ) πιστεύει, ότι για να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο ειρηνικό κόσμο και μια καλύτερη ζωή στη κατεύθυνση κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του λαού μας και των λαών της περιοχής, απαιτείται να παλέψουμε για:

  • Αποδέσμευση από τους ΕυρωΝΑΤΟΑμερικανικούς σχεδιασμούς και τα επικίνδυνα “παιχνίδια” των παγκόσμιων μονοπωλίων.
  • Αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.
  • Την πραγματική ειρήνη, τη διασφάλιση ζωής με δικαιώματα, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά, με σχέσεις ισοτιμίας, αμοιβαίου οφέλους, και αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς.

Οι λαοί μπορούν, με τους αγώνες τους, να σώσουν τον εαυτό τους και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και ιστορικής ανάγκης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...