Η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι «αιτία πολέμου» για όλο το λαό

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ-ΜΑΣ έξω από την Βουλή-Στρατιώτες
Φωτό αρχείου

Της Κατερίνας Γεράκη*

Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για ψήφιση στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Φυσικά, η χρονική περίοδος που επιλέγει για την προώθησή του δεν είναι τυχαία…

Οι συνέπειες της πανδημίας σε βάρος της υγείας του λαού από το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας, η εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης με τα νέα κύματα φτώχειας και ανεργίας, η στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με τη λήψη ολοένα και περισσότερων αντεργατικών μέτρων, η συνολικότερη ασφυκτική πολιτική για τη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, θα φουντώσουν τη δίκαιη λαϊκή οργή και θα πυροδοτήσουν νέους μαχητικούς λαϊκούς αγώνες. Απέναντι σ’ αυτή την εξέλιξη, λοιπόν, τα αστικά επιτελεία προετοιμάζονται και παίρνουν προληπτικά μέτρα, προκειμένου να σπείρουν τον φόβο και την τρομοκρατία και να καταστείλουν το λαϊκό αγωνιστικό φρόνημα και δράση.

Την ανάγκη των εργαζομένων και του λαού για ξεκούραση, αναψυχή και διακοπές, για λίγες μέρες στο χωριό κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά, εκείνοι την εκμεταλλεύονται για να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς τους, ελπίζοντας να τους επιβάλουν χωρίς διαμαρτυρίες και αντιδράσεις! Όμως ήδη, δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν δώσει την κατηγορηματική απάντησή τους: Δεν θα τους περάσει!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι ο διοργανωτής μιας κινητοποίησης θα πρέπει «έγκαιρα» να κοινοποιεί στις Αρχές τα στοιχεία της διαδήλωσης, το σκοπό και το δρομολόγιο, το χρόνο έναρξης και λήξης. Με τη σειρά της η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύσει μια δημόσια συνάθροιση αν κρίνει ότι «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια». Μάλιστα, η συμμετοχή σε μια απαγορευμένη κατ’ αυτό τον τρόπο διαδήλωση, θα είναι «ιδιώνυμο» ποινικό αδίκημα! Εκτός από τα παραδοσιακά μέσα, όπως οι επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι βελτιωμένες πανοπλίες των ΜΑΤ, τα νέα οχήματα ρίψης χημικών, νερού κ.λπ., στη φαρέτρα των κατασταλτικών μηχανισμών προστίθενται και νέες μοντέρνες μέθοδοι ιδεολογικής χειραγώγησης και τρομοκρατίας, όπως ο «καλός» Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, που θα «συνδιαλέγεται» και θα «νουθετεί» τους διαδηλωτές μέχρι να διατάξει την βίαιη διάλυση της κινητοποίησης και τις συλλήψεις… Επιπλέον, σε μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού αυτοματισμού και της συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη πραγματοποίηση διαδηλώσεων, προκειμένου να αποφεύγουν την ταλαιπωρία τους από τις κυκλοφοριακές αλλαγές!

Είναι τόσο διακαής ο πόθος τους να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, που δεν διστάζουν να «αντιγράψουν» διατάξεις από τον αντίστοιχο χουντικό νόμο του 1971! Δεν διστάζουν να παραβιάσουν απροκάλυπτα ακόμα και το Σύνταγμα, που οι ίδιοι υποτίθεται ότι έχουν ταχθεί να υπηρετούν και υποτίθεται ότι προστατεύει την ελευθερία έκφρασης και των συναθροίσεων. Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μια φορά, ότι το Σύνταγμα γίνεται «κουρελόχαρτο» μπροστά στις ανάγκες του κεφαλαίου για την καταστολή και την τρομοκράτηση του «εχθρού λαού». Άλλωστε, αντίστοιχα νομοσχέδια για την περιστολή των διαδηλώσεων, με διάφορες παραλλαγές και εκδοχές, έχουν επιχειρήσει, μάταια φυσικά, να περάσουν πολλές αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά.

Οι «φαντάροι είναι του λαού παιδιά» φωνάζουν στις διαδηλώσεις τους οι εργαζόμενοι και ο λαός μας, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζουν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στρατευμένοι, αλλά πολύ περισσότερο γιατί υπερασπίζονται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στον αγώνα και την διεκδίκηση, που δεν «διακόπτεται» κατά την διάρκεια της θητείας. Το δίπολο είναι ολοφάνερο:

Τα αστικά επιτελεία ετοιμάζουν νομοσχέδια εμπνευσμένα από χουντικές διατάξεις, αλλά οι νέοι στρατευμένοι εμπνέονται από την αλύγιστη στάση των χιλιάδων φαντάρων που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας.

Τα αστικά επιτελεία ετοιμάζουν τις πολεμικές μηχανές, στέλνουν τις ένοπλες δυνάμεις και τους φαντάρους σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, για τη μοιρασιά ανάμεσα στα μεγαθήρια της ενέργειας και της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι νέοι στρατευμένοι, όμως, στρέφουν το βλέμμα και αγωνιούν για τον πραγματικό «πόλεμο» που εξαπολύεται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, στη ζωή, την υγεία και την δουλειά του λαού.

«Αιτία πολέμου», λοιπόν, από την πλευρά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι η περιστολή των δικαιωμάτων τους, η ένταση της καταστολής σε βάρος των αγώνων τους για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους και για μια καλύτερη ζωή και προοπτική. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί και πρέπει να απλωθεί σε όλα τα στρατόπεδα, για να ακουστεί δυνατά και από αυτά το παλλαϊκό μαχητικό μήνυμα: Δεν θα τους περάσει!

Γεράκη Κατερίνα
Δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων

Δείτε ακόμα...