Η απελευθέρωση της καλλιέργειας της κάνναβης ενισχύει τα μονοπώλια και δεν καλύπτει καμία κοινωνική ανάγκη

Την παραγωγική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της κάνναβης έρχεται να ενισχύσει το σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης, ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το θέμα σήμερα.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται ως συνέχεια του νόμου που ψήφισε το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στις συνολικότερες προσπάθειες των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ για διευκόλυνση της αγοράς της κάνναβης, του συγκεκριμένου τομέα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Επισήμανε πως τα νέα στοιχεία του νομοσχεδίου αφορούν την απελευθέρωση του ορίου περιεκτικότητας στο 0,2% σε THC των προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή. Αυτά τα προϊόντα κάνναβης θα «εξάγονται ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους» και χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Για την εγχώρια αγορά, θα απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ, ενώ παρά το γεγονός ότι η κάνναβη με THC άνω του 0,2% έχει ψυχοτρόπο δράση, δεν θα απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

«Οτιδήποτε θα εξάγεται, για χάρη των κερδών των επενδυτών, θα βαφτίζεται φάρμακο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι πουθενά στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την παρακολούθηση αντενδείξεων, τη φαρμακοεπαγρύπνηση κλπ. Κατήγγειλε επίσης ότι η αδειοδότηση προϊόντων εξαγωγής θα γίνεται με ελάχιστες προϋποθέσεις ενώ το κόστος της άδειας παραγωγής – εγκατάστασης ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό …των 2.500 ευρώ.

Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα της η κυβέρνηση όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι στο άρθρο 5, όπου προβλέπεται ότι μπορεί να δίνεται άδεια εγκατάστασης μέσα σε διάστημα μόλις 30 ημερών και χωρίς καμία αυτοψία των αρμόδιων αρχών.

«Είναι πραγματικά αίσχος», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, να διευκολύνονται με τέτοιον τρόπο οι επιχειρηματίες ενώ την ίδια ώρα, όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάγκες του λαού και των εργαζομένων όπως οι προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, να σημειώνεται τρομερή καθυστέρηση με νομικά κωλύματα κ.ά.

Η απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης δεν υπηρετεί καμία κοινωνική ανάγκη, εκτός από τις ανάγκες των μονοπωλίων που επενδύουν σε αυτό τον τομέα τόνισε και πρόσθεσε πως η όλη διαδικασία που προωθείται βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις αρχές της επιστήμης και της φαρμακοεπαγρύπνησης φθάνοντας ακόμα και στο σημείο να ανάγει ένα φυτό σε φάρμακο.

Συγχρόνως, σημείωσε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνολική αποποινικοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση στο μέλλον, ενώ απαντώντας στην προβοκατόρικη ρητορική που εκδηλώνεται απέναντι στο ΚΚΕ ότι έχει φοβικό σύνδρομο, τόνισε πως το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση όσον αφορά τη φυτική κάνναβη και των δραστικών ουσιών και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν απομονωθούν. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη ο έλεγχος της χρήσης τέτοιων φαρμάκων να γίνεται από το κράτος, όπως και η παρακολούθηση των ασθενών που τα λαμβάνουν. 

Τέλος, αναφέρθηκε στο ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος που καταγράφεται σε χώρες της ΕΕ, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση της κάνναβης στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν τη χρήση της ακίνδυνη, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Δείτε ακόμα...