Η απόφαση του Καναδά να επιστρέψει τον στρόβιλο του Nord Stream δεν παραβιάζει τις αντιρωσικές κυρώσεις

Καναδάς σημαία

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τις Βρυξέλλες, η απόφαση του Καναδά να επιστρέψει τον στρόβιλο για τον αγωγό Nord Stream δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε σε ενημέρωση σήμερα Δευτέρα ο Τιμ ΜακΦί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δράσεις για το κλίμα και την ενέργεια.

«Η επιστροφή του στροβίλου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επειδή δεν καλύπτουν τον εξοπλισμό μεταφοράς φυσικού αερίου. Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ δεν επηρεάζει τις τεχνολογίες που συνδέονται με τη μεταφορά φυσικού αερίου», εξήγησε.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση του Καναδά να επιστρέψει αυτόν τον στρόβιλο στη Γερμανία μετά τη συντήρηση που γινόταν στον Καναδά. Έτσι, με την επιστροφή αυτού του τμήματος μια από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η Ρωσία δεν υφίσταται», τόνισε.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε ότι η κατάσταση με τη διακοπή των προμηθειών μέσω του αγωγού Nord Stream είναι «σαφώς σοβαρή» και ότι η ΕΕ ελπίζει για επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου μετά την τεχνική συντήρηση που θα διαρκέσει για 10 ημέρες.

Ο ΜακΦί υπενθύμισε ότι στα μέσα Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την προετοιμασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου για το χειμώνα. Τόνισε ότι «πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο».

Στις 14 Ιουνίου, η Gazprom δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream παρά το χρονοδιάγραμμα λόγω της άκαιρης επιστροφής των μονάδων άντλησης αερίου από την επισκευή από τη Siemens και των εντοπισμένων δυσλειτουργιών των κινητήρων. Η Siemens Energy ισχυρίζεται ότι μετά την επισκευή μία από τις μονάδες άντλησης φυσικού αερίου του North Stream δεν μπορεί να επιστραφεί στη Γερμανία από το Μόντρεαλ λόγω των κυρώσεων του Καναδά κατά της Ρωσίας. Εξαιτίας αυτού, η Gazprom χρησιμοποιεί επί του παρόντος μόνο το 40% της χωρητικότητας του Nord Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες ότι μια τέτοια μείωση των προμηθειών ήταν μόνο για τεχνικούς λόγους. Το Βερολίνο εκτιμά ότι μετά την επιστροφή του στροβίλου και το τέλος των εργασιών ετήσιας συντήρησης, που θα διαρκέσουν στον αγωγό φυσικού αερίου έως τις 21 Ιουλίου, η άντληση θα αποκατασταθεί πλήρω

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...