Η Αρμενία θα επιτρέψει υπό όρους τη σύνδεση του Ναχιτσεβάν με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν

Την πρόθεση της Αρμενίας να επιτρέψει την σύνδεση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν μέσω του αζέρικου θύλακα Ναχιτσεβάν με τη δημιουργία δρόμων σε αρμενικό έδαφος εξέφρασε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, με την προϋπόθεση ότι θα ελέγχεται από την Αρμενία και όχι από μια «τρίτη δύναμη», δηλαδή τη Ρωσία.

Το Γερεβάν απορρίπτει τον όρο «διάδρομος» Ζανγκεζούρ – που χρησιμοποιεί και η Τουρκία. «Αντιλαμβανόμαστε αυτήν την ορολογία ως μια ορισμένη εδαφική απαίτηση για την Αρμενία και ως αίτημα για έναν εξωεδαφικό διάδρομο» είπε ο Πασινιάν. «Δεν έχουμε κάνει οποιεσδήποτε υποσχέσεις σε οποιονδήποτε με τέτοια ορολογία και έκπτωση», τόνισε.

Μάλιστα στις «συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της Αρμενίας και της Τουρκίας» οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης επικαλούνται τις τριμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν Αρμενία – Ρωσία – Αζερμπαϊτζάν μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, ωστόσο σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο γραμμένο στην τριμερή δήλωση».

Επιπλέον σημείωσε πως στην τριμερή δήλωση η λέξη «διάδρομος» «έχει λίγο διαφορετική λογική γιατί εκεί υπάρχει ο διάδρομος του Λατσίν (σ.σ. ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία), με ένα ορισμένο περιεχόμενο εξωεδαφικότητας ή ελέγχου από τρίτη δύναμη. Επιπλέον, ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι απλώς ένας δρόμος. Είναι μια λωρίδα εδάφους 5 χλμ υπό τον έλεγχο ενός τρίτου μέρους», δηλαδή της Ρωσίας, είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η Αρμενία δηλώνει έτοιμη και ενδιαφέρεται να ανοίξει περιφερειακές επικοινωνίες, «να ανοίξουμε τους δρόμους για το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία». Αυτό, όμως, «θα πρέπει να συμβεί με βάση την κυριαρχία, τη δικαιοδοσία της Αρμενίας, με βάση την αρχή της ισότητας και της ισότητας και της αμοιβαιότητας. Αυτό σημαίνει, ότι καμία τρίτη δύναμη δεν πρέπει να έχει τον έλεγχο σε κανένα έδαφος της Αρμενίας. Κατά τη διέλευση των συνόρων της Αρμενίας, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, οι τελωνειακές υπηρεσίες της Αρμενίας. Μας λένε ότι στην τριμερή δήλωση γράφει ότι η ασφάλεια πρέπει να εξασφαλίζεται από τη Ρωσία. Λέω ότι κάτι τέτοιο δεν γράφεται», είπε.

Από την πλευρά του ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ εξέφρασε την ετοιμότητα του Μπακού να «συνεχίσουμε τις εργασίες για συνθήκη ειρήνης» με την Αρμενία και «αν η μεσολάβηση της Ρωσίας απορριφθεί από την αρμενική πλευρά, οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική».

Ο Αλίεφ εξέφρασε «λύπη» που το Γερεβάν αρνήθηκε μια συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, που πρότεινε η ρωσική πλευρά.

Η Μόσχα θα συζητήσει με το Αζερμπαϊτζάν εάν οι Ρώσοι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς «βρίσκονται όντως στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, de facto και de jure, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν το έχει αναγνωρίσει αυτό», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσθέτοντας πως η Μόσχα θα συνεχίσει τις επαφές με το Γερεβάν.

Δείτε ακόμα...