Η Αυστραλία δεν θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν

Αμερικανικό Υποβρύχιο USS SEAWOLF (SSN 21
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό Υποβρύχιο USS SEAWOLF (SSN 21) / Πηγή: National Museum of the U.S. Navy

Κατηγορηματικός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση τριών αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Virginia, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, αποκάλυψαν προ ημερών λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ). Στο πλαίσιο αυτής, η Καμπέρα θα αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια προτού συνεργαστεί με Ουάσινγκτον και Λονδίνο στην ανάπτυξη και παραγωγή υποβρυχίων νέας γενιάς SSN-AUKUS.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC εάν, σε αντάλλαγμα για την απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων, η Αυστραλία δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν, ο Μαρλς ξεκαθάρισε: «Φυσικά, όχι. Ούτε και ζητήθηκε κάτι τέτοιο». Ο δημοσιογράφος επέμεινε, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας να διευκρινίσει αν υπάρχει κάποιου είδους «δούναι και λαβείν» από το οποίο να απορρέει δέσμευση της αυστραλιανής κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση των αμερικανικών υποβρυχίων. Ξανά ο Ρίτσαρντ Μαρλς απάντησε κατηγορηματικά: «Απολύτως, όχι».

«Η AUKUS έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Την ενίσχυση της σταθερότητας στον ΙνδοΕιρηνικό εν μέσω μιας γοργά μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής (…) Τοποθετούμαστε στην ισχυρότερη δυνατή θέση ώστε να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο»…

Στις παραπάνω δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, από τη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο οι επιδιώξεις του εν λόγω τριμερούς σχήματος.

Απέναντι στη ραγδαία ενίσχυση της Κίνας στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα («γοργά μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική»), οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο- Ειρηνικού, για τη «σταθερότητα» των δικών τους πρωτείων.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης AUKUS, την οποία έχει καταδικάσει το Πεκίνο, η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο.

Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων αποσχισθείσα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους κινεζικούς ισχυρισμούς.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι έχει δηλώσει ότι θα επενδυθούν 6 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (3,8 δισεκ. ευρώ) την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη βάσης υποβρυχίων και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού. Παράλληλα η Καμπέρα θα συνεισφέρει 3 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (1,9 δισεκ. ευρώ) στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας ΗΠΑ και Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...