Η Αυστραλία κατηγορεί την Κίνα ότι παρενόχλησε πολεμικό αεροσκάφος της

Νότια σινική θάλασσα

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγόρησε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας ότι έθεσε σε κίνδυνο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης της RAAF την 26η Μαΐου πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Αυστραλού υπουργού Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, κινεζικό καταδιωκτικό J-16 αναχαίτισε κάνοντας επικίνδυνο ελιγμό αεροσκάφος επιτήρησης P-8, πλησιάζοντας σε πολύ μικρή απόσταση και ρίχνοντας chaff καθώς πέρναγε από μπροστά του. Το chaff είναι ένα αντίμετρο ραντάρ στο οποίο αεροσκάφη ή άλλοι στόχοι απλώνουν ένα σύννεφο μικρών, λεπτών κομμάτια αλουμινίου, επιμεταλλωμένης ίνας γυαλιού ή πλαστικού, που είτε εμφανίζεται ως ένα σύμπλεγμα πρωταρχικών στόχων στις οθόνες ραντάρ είτε κατακλύζει την οθόνη με πολλαπλές επιστροφές, για να μπερδέψει και να αποσπάσει την προσοχή.

Το κινεζικό μαχητικό «εκτόξευσε εκείνη τη στιγμή νέφος τσαφ, που αποτελείται από κομμάτια αλουμινίου, ορισμένα από τα οποία απορρόφησε κινητήρας του P-8», τόνισε ο κ. Μαρλς σε δημοσιογράφους. «Προφανώς, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», συνέχισε, διευκρινίζοντας; πάντως πως κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε και το αεροσκάφος μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση του.

Η Καμπέρα εξέφρασε την ανησυχία της στο Πεκίνο για το περιστατικό «αρμοδίως», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Περθ.

Πρόκειται για ένα ακόμα επικίνδυνο επεισόδιο στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον ευρύτερο χώρο του βόρειου Ειρηνικού, που αποτελεί θέατρο της έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κίνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Την Τετάρτη εξάλλου, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά κατηγόρησαν και αυτές την κινεζική Πολεμική Αεροπορία ότι έθεσε σε κίνδυνο δικά τους αεροσκάφη κινούμενα σε διεθνή εναέριο χώρο στην Ασία.

Δείτε ακόμα...