Η Δανία θα εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες

Ο ουκρανικός στρατός / Πηγή: AP
Ο ουκρανικός στρατός / Πηγή: AP

Η Δανία θα στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη Βρετανία για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες και επίσης σχεδιάζει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς αξιωματικούς στη Δανία, όπως δήλωσε ο Δανός υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ενόψει μιας συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κοπεγχάγη, όπου αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας, της Δανίας και της Ουκρανίας για να συζητήσουν για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της αποναρκοθέτησης και της προμήθειας όπλων.

«Μέσα σε λίγο χρόνο η Δανία στέλνει 130 στρατιωτικούς εκπαιδευτές σε ένα βρετανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης», δήλωσε στην εφημερίδα «Jyllands-Posten» ο Δανός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπόντσκοφ.

Η Βρετανία πρωτοστατεί σε «συμμαχίες» εντός του ΝΑΤΟ για μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας, όπως και σε ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να εκπαιδεύει εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς τον χρόνο.

Ο Μπόντσκοφ είπε στην εφημερίδα ότι οι εκπαιδευτές θα παρέχουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση, περιλαμβανομένων του αστικού πολέμου και των τακτικών πολέμου, Ουκρανών στρατιωτών με καθόλου ή περιορισμένη στρατιωτική εμπειρία.

Επιπλέον, η Δανία θα εκπαιδεύσει ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό σε δανέζικο έδαφος ξεκινώντας από την εκπαίδευση των αξιωματικών του στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ιστότοπος του φινλανδικού Κοινοβουλίου δέχθηκε προχτές κυβερνοεπίθεση, η οποία αποδίδεται σε χάκερ από τη Ρωσία. Οι διαχειριστές ανέφεραν «κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας» (DDoS), που οδήγησε σε πολύωρη διακοπή της πρόσβασης.

Ρώσοι χάκερ βρίσκονται πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με τη φινλανδική τηλεόραση «Yle» που επικαλείται ένα μήνυμα της ομάδας NoName057(16) στο «Telegram» περί απόφασης για «φιλική επίσκεψη» στη γειτονική Φινλανδία που επιθυμεί διακαώς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...