Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σήμερα το Ισραήλ ότι «διαπράττει γενοκτονία» των Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα και θέλει να αποτελέσει «σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα».
Η ΜΚΟ λέει πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό εξετάζοντας «γενοκτονικές» τοποθετήσεις και την «απανθρωποποίηση» των Παλαιστινίων από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως δορυφορικό οπτικό υλικό που καταγράφει το εύρος της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο, καθώς και έρευνα επί του πεδίου, καθώς και συνεντεύξεις που πήρε από κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του Ιουλίου του 2024.
«Τον έναν μήνα μετά τον άλλο, το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους της Γάζας ως σύνολο υπανθρώπων, ανάξιο να έχει ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, επιδεικνύοντας την πρόθεσή του να τους καταστρέψει», κρίνει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.
«Τα καταδικαστικά ευρήματα μας πρέπει να αποτελέσουν σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα: διαπράττεται γενοκτονία. Πρέπει να τερματιστεί τώρα», προσθέτει, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΜΚΟ που συνοδεύει την έκθεση.
Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τουλάχιστον 44.532 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου της Χαμάς στον θύλακο, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ακόμη τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων στον θύλακο: υφίστανται «υποσιτισμό, λιμό και αρρώστιες», εκτίθενται σε «θάνατο αργό, υπολογισμένο».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες στέλνουν όπλα στο Ισραήλ παραβιάζοντας την υποχρέωσή τους να εμποδίσουν τη διάπραξη γενοκτονίας, διακινδυνεύουν να γίνουν συνένοχες», σημείωσε ακόμη η Ανιές Καλαμάρ.
Χωρίς σταματημό οι ανελέητες επιθέσεις στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός εντείνει το σφυροκόπημα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας δίχως σταματημό και εντείνει μεθοδικά τις κινήσεις με στόχο την κατοχή της περιοχής. Στο επίκεντρο σφοδρών επιδρομών βρέθηκε χτες για ακόμη μία φορά η Τζαμπάλια της Βόρειας Γάζας, που βομβαρδίζεται σχεδόν νυχθημερόν επί περίπου 60 μέρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μεταξύ άλλων κέντρο σίτισης στην κεντρική Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε νεότερο απολογισμό θυμάτων ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 44.532 και τους τραυματίες σε 105.538. Τα θύματα του τελευταίου 24ωρου ήταν 30 νεκροί και 84 τραυματίες.
Χαρακτηριστικό ήταν προχτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», που ανέφερε πως οι Ισραηλινοί φτιάχνουν μεγάλη και μόνιμη στρατιωτική βάση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας δήθεν «την αντίθεση» των ΗΠΑ, μολονότι στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία πως βάσει δορυφορικών φωτογραφιών ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε 600 κτίρια στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας για να φτιάξει μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ ανέφερε μόνο πως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, «αυτό θα ήταν ασύμβατο με διάφορες αρχές που έχει θέσει ο υπουργός Μπλίνκεν». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία μείωση του εδάφους της Γάζας. Πέραν τούτου, δεν μπορεί επίσης να γίνει κανένας βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τα σπίτια τους». Λες και ο στραγγαλισμός της Γάζας και του λαού της δεν γίνεται για δεκαετίες από τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ.
Στη Δυτική Οχθη η κατάσταση παραμένει επίσης πολύ δύσκολη, αφού πέρα από τις καθημερινές εισβολές του στρατού, οι Παλαιστίνιοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βάρβαρες επιθέσεις Εβραίων εποίκων που χτες σημειώθηκαν στις κωμοπόλεις Μπέιτ Φουρίκ και Χουουάρα κοντά στη Ναμπλούς. Επιπλέον, χτες αναφέρθηκαν άλλες 22 συλλήψεις (πέρα από τις 12.000 που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2023), μεταξύ των οποίων ήταν και δύο παιδάκια.
Οι δραματικές καθημερινές εξελίξεις στη Γάζα προκάλεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης συζήτηση και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί εκδόθηκε ψήφισμα που πήρε 157 ψήφους υπέρ, 8 κατά (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 7 αποχές και το οποίο ζητά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και την αναζωογόνηση των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των δύο κρατών. Στο ψήφισμα αυτό, οι περισσότερες χώρες του ΟΗΕ εκφράζουν την «αταλάντευτη υποστήριξή τους στη λύση δύο κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου» ώστε Ισραήλ και Παλαιστίνη «να ζουν δίπλα δίπλα, ειρηνικά και με ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων στη βάση εκείνων του 1967». Ζητά επίσης το ψήφισμα τη σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό τον Ιούνιο του 2025 στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης την πραγμάτωση των «αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού με πρώτιστο εκείνο της αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος σε ανεξάρτητο κράτος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ