«Η άμεση ένταξη μας στα ΒΑΕ και ότι απορρέει από αυτό (ασφαλιστικό καθεστώς, μέτρα προστασίας, ωράριο, άδειες, επιδόματα κ.λπ.)! Να λοιπόν ποια θα ήταν η πραγματική και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των πυροσβεστών όχι μόνο των υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ αλλά σε όλο το ΠΣ!», τονίζει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), σε ανακοίνωσή της, «περί συνθηκών εργασίας και “ηρωισμού” στο ΠΣ και η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τα φώτα της επικαιρότητας».
Όπως αναφέρει, «τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις καταστροφικές, φονικές σεισμικές δονήσεις σε Συρία και Τουρκία, αξιοποιήθηκε κατά το δοκούν τόσο από Μ.Μ.Ε. όσο και από κυβερνητικούς παράγοντες η σημαντική συμβολή των συναδέλφων μας της ΕΜΑΚ στην διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων από τα ερείπια των σεισμόπληκτων περιοχών της Τουρκίας».
Επισημαίνει επίσης ότι, «εμείς όμως οι πυροσβέστες βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά αντιμέτωποι με την υπέρμετρη υποκρισία ενός ολοκλήρου προπαγανδιστικού μηχανισμού, που ενώ τα χρόνια εργασιακά μας προβλήματα τα έχει πάντα στο σκοτάδι και παραμένουν ανικανοποίητα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όταν υπάρχουν αντίστοιχα γεγονότα ή ακόμη και θάνατοι συναδέλφων μας εν ώρα υπηρεσίας, προτάσσουν την ανέξοδη φρασεολογία περί ηρώων και υπερανθρώπων, με στόχο:
- Την διαχρονική προβολή ενός ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου στην πολιτική προστασία, αλλά και ως εξισορροπητικό αντιστάθμισμα των καταστροφικών συνεπειών που βιώνει δεκαετίες τώρα κάθε αντιπυρική περίοδο όχι μόνο η χώρα αλλά και ο λαός μας.
- Να χαϊδεύει τα αυτιά όλων εμάς στο Πυροσβεστικό Σώμα που ενώ είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες σηκώνουμε στις πλάτες μας το βάρος της προστασίας δημοσίων υποδομών, περιουσιών, οικοσυστημάτων και ανθρώπινων ζωών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, μένουμε απροστάτευτοι, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και χωρίς την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο!» «Όλα τα ανέξοδα λόγια για ηρωισμούς κ.λ.π. είναι στάχτη στα μάτια και “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”»!, υπογραμμίζει η ΕΑΚΠ.