Η Ελλάδα «κόμβος» για τα αμερικάνικα επιχειρηματικά σχέδια, που οξύνουν τους ανταγωνισμούς με Ρωσία και Κίνα

«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και η συνεργασία μας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Η Ελλάδα έχει ένα βασικό ρόλο να διαδραματίσει ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και αυτός είναι ένας ρόλος που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια» σημειώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτ Τσούνης σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ενώ παραθέτοντας τα έργα για την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με τα Βαλκάνια σημειώνει πως όταν αυτά ολοκληρωθούν «η Ελλάδα θα έχει γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα έχει μειώσει την επιρροή της Ρωσίας σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα», προαναγγέλοντας επί της ουσίας την όξυνση των ανταγωνισμών και των κινδύνων για το λαό από την προώθηση του αμερικάνικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή.  

Σημειώνει ακόμη πως «με τις υπάρχουσες και προγραμματισμένες συνδέσεις με όλους τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, των Βαλκανίων και της Τουρκίας η Ελλάδα θα βρίσκεται στη βέλτιστη θέση για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή», ενώ δεν παραλείπει να εξάρει και τη σημασία της «συνεργασίας» με τις αμερικάνικες εταιρείες που ακονίζουν μαχαιροπίρουνα για το «πράσινο» φαγοπότι, εκφράζοντας τη στήριξη του σε «επενδύσεις από εταιρείες όπως η 547 Energy στον αιολικό τομέα και η Advent Technologies στον τομέα του υδρογόνου».  

Συνολικά άλλωστε πάνω από τη μισή συνέντευξη του αφιερώνεται στις «μπίζνες» που ευελπιστούν να κλείσουν ή έχουν ήδη κλείσει επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας τους τομείς της ενέργειας, των τεχνολογιών, του τουρισμού, με βάση και το χαμηλό εργατικό κόστος και τα κάθε λογής προνόμια που τους εξασφαλίζουν οι νόμοι όλων των κυβερνήσεων. 

Την ίδια ώρα τα σχέδια αυτά, όπως και η προσπάθεια διασφάλισης της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, δρομολογούν και τις διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, εκεί όπου για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός αξιωματούχος στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» καλεί πάλι Ελλάδα και Τουρκία σε επίλυση των «διαφορών» σε συμμαχικό πνεύμα, επαναλαμβάνοντας πως «σε μια εποχή όπου η ενότητα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, είναι κρίσιμο οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά». 

«Προαναγγελία» παραπέρα όξυνσης του ανταγωνισμού και με την Κίνα -με ό,τι αυτό σηματοδοτεί- αποτελεί και η δήλωση του νέου πρέσβη πως «Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποκαλέσει το λιμάνι του Πειραιά ως το “κεφάλι του δράκου” της “Πρωτοβουλίας μια ζώνη, ένας δρόμος” στην Ευρώπη. Ως πρέσβης δεσμεύομαι προσωπικά να διασφαλίσω δίκαιο και διαφανή ανταγωνισμό και πρόσβαση στην αγορά για τις εταιρείες των ΗΠΑ και να διασφαλίσω ότι οι τοπικοί εταίροι μας κατανοούν τα οφέλη τα συνεργασίας με έμπιστους εταίρους σε υποδομές ζωτικής σημασίας», όπως η ναυπηγική και τα λιμάνια, φέρνοντας ως παραδείγματα τη στήριξη στις αμερικάνικες εταιρείες που διεκδικούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και ότι «οι ΗΠΑ επικεντρώνονται έντονα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά». Στην κατεύθυνση αυτή σημειώνει πως αξιοποιείται τόσο η Αμερικάνικη Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC – σ.σ. έχει χαρακτηριστεί και ως “η απάντηση στην διπλωματία του πορτοφολιού” της Κίνας), η Τράπεζα Εισαγωγών – Εξαγωγών των ΗΠΑ, όπως και η συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.  

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...