Η Ένωση Λιμενικών Κ.Δ. Ελλάδος για τον Κανονισμό ωραρίου εργασίας

Ένωση Λιμενικών Κεντροδυτικής (ΚΔ) Ελλάδας (ΠΟΛ) - Λιμάνι Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Ένωση Λιμενικών Κεντροδυτικής Ελλάδας (ΠΟΛ)

Το ζήτημα του Κανονισμού ωραρίου εργασίας αναδεικνύει η Ένωση Λιμενικών Κεντροδυτικής Ελλάδος μετά από παράπονα των στελεχών του Λιμενικού για κατά το δοκούν ερμηνεία του Κανονισμού.

‘Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ένωσή μας έγινε αποδέκτης παραπόνων για ερμηνείες του Κανονισμού ωραρίου εργασίας και όχι μόνο, σε βάρος στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ως ΈΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΔ ΕΛΛΑΔΟΣ και ως Π.Ο.Λ. έχουμε επεξεργαστεί Κανονισμό ωραρίου εργασίας που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των στελεχών Λ.Σ ΕΛ.ΑΚΤ.  Παρόλα αυτά και μέχρι να γίνει η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, ποιοί εργάζονται, που, πως, πόσο και γιατί προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα 68/2003 – ΦΕΚ 71/Α/21-3-2003 «Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» την με αριθμ. φακ: 040/2014/28-11-2014(Β΄3212) Απόφαση ΥΝΑ «Κύρωση Κανονισμού Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών» την Υπουργική Απόφαση 2415.1/51133/2021 ΦΕΚ 3461/Β/29-7-2021 Κύρωση Κανονισμού «Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών» και σχετικές Διαταγές  και όχι από ερμηνείες προϊσταμένων.

Η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει στη νομοθετική λειτουργία σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 77 παρ.1).  Αυθεντική ερμηνεία μιας διάταξης, έχουμε μόνο, όταν ο ίδιος ο νομοθέτης επανέρχεται στο θέμα και με νεότερο ερμηνευτικό νόμο το διασαφηνίζει και όχι με την γνώμη του εκάστοτε προϊσταμένου ή επιτροπών.

Η Ένωση μας αξιολογεί και διασταυρώνει τις καταγγελίες-παράπονα, διότι  θεωρούμε αδύνατον να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των συναδέλφων από Λιμενικό Τμήμα σε Λιμενικό Τμήμα, από Λιμεναρχείο σε Λιμεναρχείο, από Διοίκηση σε Διοίκηση. Θεωρούμε αδύνατο να μην χορηγείται φύλλο πορείας για τοποθετήσεις σε Λ/Τ  ή  να μην προωθούνται εγκαίρως οι ατομικές αναφορές των συναδέλφων, ή να έχουν συνάδελφοι από τριάντα (30)  και άνω ρεπό χρωστούμενα. Θεωρούμε αδύνατον να δίνονται ρεπό χρωστούμενα μετά από 04 και πλέον μήνες  χωρίς να τα αιτούνται οι συνάδελφοι, σε αργία  ή σε Σαββατοκύριακο, η΄ να χρεώνεται ρεπό χρωστούμενο η κατ΄ οίκων επιφυλακή την επομένη μέρα αν δεν προκύψει συμβάν την προηγουμένη, ή να μην μετράτε το χρωστούμενο ρεπό στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με την δικαιολογία της μη φυσικής παρουσίας στην υπηρεσία, ή οι δεύτεροι τρίτοι και τέταρτοι  σε ιεραρχία σε Λιμενικά τμήματα να μην εκτελούν υπηρεσία Αξιωματικού Φυλακής ή Αξιωματικοί να εκτελούν Υπηρεσίες Σκοπού Κρατητηρίων.

Αν συμβαίνει αυτό, μιλάμε για ξεκάθαρο καθεστώς εργασιακής ομηρίας εις βάρος των συναδέλφων και της οικογενειακής τους ηρεμίας.

Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές στους συναδέλφους όπου βλέπουν πλέον σε εμάς και μέσω του υγιούς συνδικαλισμού την διάθεση για αξιολόγηση και αποκατάσταση των δίκαιων αιτημάτων τους, ότι η Ένωσή μας, σε παραβιάσεις του κανονισμού ωραρίου και όχι μόνο  θα κινηθεί δυναμικά σε έγγραφη καταγγελία σύμφωνα με το καταστατικό μας  και εάν χρειαστεί θα προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου προστατέψει με τον τρόπο αυτό τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των συναδέλφων. Οι εργαζόμενοι στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα τα οποία ορίζονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους”.

Δείτε ακόμα...