Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας σε Άραξο και ΚΕΤΧ

Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας

Aντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας με τον επικεφαλής της και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ Παναγιώτη Μελά και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαρμούτα, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 6 του Αυγούστου στην στρατιωτική βάση του Αράξου, με αφορμή τα 78 χρόνια από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όπου οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις ατομικές βόμβες και δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά όπως αυτό με τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου και θυροκόλλησαν σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης.

Ο Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας έξω από τη βάση αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο γενίκευσής του στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία που “ρίχνουν λάδι” στη φωτιά του πολέμου, αλλά και της ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού που βαθαίνουν την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και τους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς. Κάλεσε επίσης σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση το λαό της Αχαΐας μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα ασφάλειας κατοικημένων περιοχών που ήρθαν στην επιφάνεια με την πρόσφατη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, τονίζοντας την απαράδεκτη πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις κατάλληλες υποδομές αποτελεσματικής φύλαξης των αναγκαίων για την ασφάλεια της χώρας πυρομαχικών σε κάθε μονάδα, με τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, με πλήρη ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων μηχανισμών ασφάλειας και υποστήριξης αυτών των χώρων, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να «τα βγάλουν πέρα» με τα υλικά και τα μέσα που τους διαθέτει η υπηρεσία, τόσο στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στους στρατιωτικούς χώρους όσο και της πυρόσβεσης.

Στον Άραξο βρέθηκαν επίσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας και ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην είσοδο της βάσης θυροκολλήθηκε η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης και οι διεκδικήσεις για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα – να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
  • Τήρηση των αποστάσεων ασφάλειας αποθηκών πυρομαχικών από κατοικημένες περιοχές
  • Να εξασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση και ενίσχυση των κανόνων πυρασφάλειας των στρατιωτικών μονάδων παντού και στην περιοχή μας.
  • Η δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων που – παλαιές και νέες – να πληρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας για τη φύλαξη πυρομαχικών.

Στη συνέχεια, θυροκόλληση της ανακοίνωσης πραγματοποιήθηκε από την αντιπροσωπεία και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) της Πάτρας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...