Η επόμενη μέρα

Ακρίβεια - οικονομία - καπιταλιστική κρίση

Ένα – ένα συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ της επόμενης μέρας με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός αμέσως μετά τις εκλογές. Οταν δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώνει την επίθεση και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα, θα της προσφέρουν στήριξη με τον μανδύα της …«εποικοδομητικής» και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης.

Οι αβεβαιότητες στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, που βυθίζεται σε νέα ύφεση, η ανάγκη να θωρακιστούν σ’ αυτές τις συνθήκες το κεφάλαιο και τα κέρδη του, στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό, η επιστροφή γι’ αυτόν τον σκοπό σε πολιτικές αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενης μέρας όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη …συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, που μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους.

Σ’ αυτό το έδαφος θα κλιμακώνεται το επόμενο διάστημα η επίθεση και στο λαϊκό εισόδημα:

Με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά οι οποίες συνεχίζονται, την ώρα που ένα στα δύο σπίτια κόβει και από τα πιο βασικά για να βγάλει τον μήνα. Ακόμα και η συζήτηση για την παράταση των «market pass» επιβεβαιώνει ότι η ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, που δεν μπορεί βέβαια να σωθεί με μέτρα – «καπαμά», όπως έδειξε και η προηγούμενη περίοδος.

Με την αύξηση των επιτοκίων, όπως αυτή που αποφασίζει εκ νέου σήμερα η ΕΚΤ, με άμεσες συνέπειες στο κόστος των δανείων που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Ήδη οι δανειολήπτες βρίσκονται στο «κόκκινο», πληρώνοντας 3 και 4 δόσεις παραπάνω τον χρόνο.

Με την εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος και την επαναφορά από 1η Οκτώβρη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, για τα κέρδη των ενεργειακών και «πράσινων» μονοπωλίων. Μιλάνε προκλητικά για «σταθεροποίηση» της τιμής του ρεύματος, αλλά αυτή γίνεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και με μεγάλη ταλάντωση προς τα πάνω, ακολουθώντας τα σκαμπανεβάσματα της «απελευθερωμένης» αγοράς.

Με αύξηση των χαρατσιών και νέα βάρη για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στα τιμολόγια του ρεύματος. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για «έλλειμμα» 500 εκατ. απ’ αυτόν τον λογαριασμό είναι τροχιοδεικτική για νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.

Με περαιτέρω αυξήσεις στους λογαριασμούς τηλεφώνου και ίντερνετ, στη βάση «προσαρμογών» που απαιτούν οι πάροχοι, επικαλούμενοι τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.

Με ένταση της φοροληστείας, ύψους άνω των 56 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, και τα πρωτογενή πλεονάσματα να καραδοκούν, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης και στις Εαρινές Συστάσεις της Κομισιόν. Ηδη έχει εξαγγελθεί από τη ΝΔ ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι φορολογικό, δίνοντας το σύνθημα για νέα επίθεση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, που θα κλιμακώσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε γι’ αστείο δεν ακούγεται το ότι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού θα κάνουν εκείνοι που στηρίζουν τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, συνυπογράφοντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο, τη «δημοσιονομική πειθαρχία».

Προεόρτιο αυτής της «αντιπολίτευσης» είναι άλλωστε και η κριτική που κάνουν μεταξύ τους, ότι οι εξαγγελίες τους για λίγα ευρώ παραπάνω σε μισθούς και συντάξεις είναι «ακοστολόγητες» και χωρίς δημοσιονομικό περιθώριο. Υποδεικνύει δηλαδή ο ένας στον άλλο να είναι πιο προσεκτικός με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, στους οποίους όλοι δεσμεύονται, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση!

Απέναντι σε όλους αυτούς, 100% εργατική – λαϊκή, στρατηγική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που στο ερώτημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαντά στην πράξη «οι ζωές μας». Που παλεύει για ανακούφιση του λαού από φόρους και χαράτσια, για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για σύγχρονα δικαιώματα. Επειδή είναι η δύναμη που δεσμεύεται μόνο από τα συμφέροντα του λαού και παλεύει για τις δικές του σύγχρονες ανάγκες!

Δείτε ακόμα...